Mysteriet med morrhårsätare

Plötsligt saknar din vackra utställningskatt alla morrhår på ena sidan.

trkatt2

Kattastrof, vad har hänt? Jo kattkompisen har gnagt av dem… Eller helt underligt har en kattmamma tuggat bort alla morrhår på sina kattungar?

I många fall är morrhårsätandet ett dominansbeteende. Äldre katter gör det på yngre katter, för att visa sin rang. Ofta händer detta när den yngre katten är i ”puberteten”, agerar utmanande och ”sätts på plats” av den äldre katten. Då brukar det upphöra av sig själv, när katternas inbördes roller mognat.

Kattmammans morrhårsgnag är mer outforskat, men en teori är att det sker medan ungarna är så små så att hon ska ha lättare att hålla dem kvar i boets närhet, och inte ge sig ut på äventyr för tidigt.

Nya morrhår växer ut hela tiden, allteftersom de bryts av eller skadas. De byts ut regelbundet precis som resten av pälsen.

morrhaar1

Själva morrhåret är som vilket hårstrå som helst helt utan känsel, så avbitandet gör inte illa katten. Däremot är de en del av kattens känsliga nervsystem genom att morrhårs-säckarna som de sitter i ”känner” oerhört viktig information i det som morrhåren fångar upp: Beröring när morrhåren stöter emot något, temperatur, vinddrag, vibrationer och i mörker därmed en uppfattning om sådant som ett utrymmes form eller framkomligheten på en plats.

Utan morrhår klarar sig en katt bra, men den får svårare med kropps- och rumsuppfattningen, och kan bli desorienterad i mörker.

Alltså ska man aldrig frisera morrhåren eller tvätta dem – katten håller dem bäst rena själv.

frsande_siames1

Vad gör man då med den morrhårsätande kattrackaren? Ja, tyvärr är det ett beteende som är svårt att bli av med, så jag har dåligt med goda råd! Ser man när katten sätter igång med ofoget, så är det ett bestämt NEJ som gäller och ta den från sin ”gnagda” kompis, försöka att envist markera ett förbud som den kan förstå.

En del katter lägger sig till med beteendet på grund av stress – oro i familjen, ett nytt barn, en ny katt, flytt, resor – tillfälligt och glömmer det när stressmomentet försvinner. Som svar på en kris i kattens liv ”tröstäter” den morrhår. Andra fastnar i beteendet. Med lite lugnande feliway-hormon i luften kan lyckas en del få morrhårsfriseringen att upphöra. (Feliway finns på Apoteket och där kan du läsa mer om det.)

Kanske någon i bloggkretsen har bra tips?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Mysteriet med morrhårsätare”

 1. Som liten klippte jag våran katt på ena sidan. Morrhåren försvann. Katten var mindre glad. Hur jag lyckades vet jag inte men har haft dåligt samvete sen dess… Kram Agnes

  1. De växte ut igen… Missen glömde det säkert sedan! Dumheter man gör som liten lär man sig av, det är fördelen med dem! *kattleende*
   TassKram Wikki

 2. Har hört att mammakatt gör detta på sina ungar så de inte ska gå för långt ifrån boet,de navigerar sig näm,nligen med morrhåren tydligen…
  Tips..Mjaa kaske ta på lite Tandkräm på morrhåren *hihii*…*Kram*

  1. Hm det kanske fungerar? Bara inte nån av de andra kissebebisarna får det i nosen? *LÖDDER*
   NosPuss Wikki

  1. Jag tuggar sladdar, det är inget bra heller…. Borde sluta. Suck. Men morrisar rör jag inte.
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *