Ta en titt på kattögenebulosan

ab3
Har du sett något så vackert? Hubble-teleskopet har fångat upp den här magiska bilden av uråldrigt ljus från nebulosa NGC6543, mer känd som kattögenebulosan… En nebulosa består av det stoft och material som en döende stjärna slungar ut i rymden med en hastighet på så där 200 mil/sekund. Och det har kattögestjärnan i Drakens stjärnbild gjort i snart tusen år! För att citera Kjell Olauson från Örebro astronomi ”Det kan låta som en lång tid men om en stjärnas livscykel jämförs med ett människoliv skulle det motsvara de senaste fem minuterna!” och ska man nämna fler siffror så ligger denna stjärna ungefär 1 000 parsec (1 parsec är 3,26 ljusår) bort och är cirka 10 000 gånger starkare än solen! SkaparKatten är bra TassHändig!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *