Amerikansk katt fick svininfluensa

Jag säger bara: Skicka era ägare till människoveterinären för att de ska vaccinera sig! Annars kan de sprida baciller till katter också!

hncatmn
En hankatt i den amerikanska delstaten Iowa har konstaterats ha svininfluensa. I den 13 åriga innekattens familj hade två personer haft influensan. Det här är första gången en katt fått diagnosen, uppgav det amerikanska veterinärmedicinska sällskapet på onsdagen. När katten tagits till Lloyd Veterinary Medical Center vid Iowa State University’s College of Veterinary Medicine konstaterades att den bar A/H1N1-viruset. Den var uttorkad, fick dropp samt antibiotika och har nu återhämtat sig. Veterinärerna vägrade lämna ut ytterligare uppgifter som kattens namn, färg eller liknande med hänvisning till patientsäkerheten. (Vilket de ska ha en extra nospuss för!)

Myndigheterna anser att det inte är helt överraskande, eftersom katter tidigare drabbats av andra influensatyper. Djurägaren bör tänka lika mycket på sina husdjur när det gäller att tvätta händerna noggrant, nysa och hosta skyddat och undvika att ha kontakt med sina katter när de själva är som sjukast.

catflu

Skulle katten uppvisa luftvägs- och andningspro-blem bör man uppsöka veterinär och tala om att man haft influensa själv. “Indoor pets that live in close proximity to someone who has been sick are at risk and it is wise to monitor their health to ensure they aren’t showing signs of illness,” säger Dr. David Schmitt, State Veterinarian i Iowa. (Katten på bilden har vanlig kattsnuva.)

catflub

Oron sprider sig dock i kattkretsar för att människor kommer att kasta ut sina sjuka katter om de visar minsta tecken på snuva och nysningar istället för att ta dem till vård. ”I think that’s what’s going to wig people out,” säger Tony Johnson vid Purdue University School of Veterinary Medicine. ”I don’t want to see the shelters filled with cats and dogs tomorrow.”

Det känns som att vi får hålla ögonen på nyheterna och se hur detta utvecklar sig. Forskarna säger dock att det är väldigt ovanligt att människovirus går över till katter!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Amerikansk katt fick svininfluensa”

    1. Jag tror nog jag är immun mot det mesta som mina människor släpar hem. Men jag är orolig för husse, han är ju redan ”nedsatt” hälsomässigt. Honom vill jag ha vaccinerad snarast. *suck*
      TassKramar Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *