Belönad forskning om vingelsjuka

Vingelsjuka hos katt är en fruktad sjukdom, och till min stora förtjusning finns det nu en veterinär som inriktat sin doktorandforskning på vingelsjukan för att hitta bland annat en diagnosmetod. SLU skriver ”Vingelsjuka hos katt drabbar varje år ett antal katter, främst utekatter. Men trots att sjukdomen har varit känd sedan 1970-talet finns det ännu ingen säker diagnostisk metod för levande katter. Det är först vid obduktion av hjärna och ryggmärg som man säkert kan konstatera att katten har vingelsjuka.” i artikeln http://www.slu.se/?id=551&puff=123.

jonas1
Nu håller alltså Jonas Johansson Wensman, veterinär och doktorand vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), tillsammans med forskare i Sverige, Italien och Tyskland, på att söka efter svaren på vingelsjukans gåta. ”Eftersom vingelsjuka främst förekommer hos utekatter har det diskuterats om viruset finns hos fåglar, gnagare och fästingar. Symptomen förekommer mest under perioden december till maj och merparten av fallen finns i Mälardalen och Bergslagen.”

Jonas arbetade tillfälligt på en veterinärklinik i Norrtälje som fick flera fall av misstänkt vingelsjuka, och han insåg att det fanns ett akut behov av en bra och tidig diagnosmetod för att eventuellt kunna rädda de drabbade katterna. Nu har hans forskning belönats med priset ”European Advisory Board on Cat Diseases and Merial Young Scientist Award 2009” på 1000 euro vid veterinärkongressen om kattmedicin i Dubrovnik.  (Läs mer här: http://www.slu.se/?ID=559&Nyheter_id=10528) och det hoppas jag innebär att Jonas och hans stab kommer att forska vidare! Möjligheter skymtar för fortsatt forskning utomlands. *håller tassarna!*

Här kan du läsa mer om den hemska sjukdomen: http://www.katter.nu/vet/vingelsjuka1.htm

sjuk
En stackars kisse med paralyserade bakben, misstänkt vingelsjuka…

Fortsätt forska, Jonas! Du behövs!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Belönad forskning om vingelsjuka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *