Varför säger vi ”matte” och ”husse”?

pljande_bonde

Ordet ”husse” = man som äger/sköter om ett visst djur, vanligen hund eller katt. Uttrycket används alltså i förhållande till djuret. Det kommer historiskt av ”husbonde”, den gamla beteckningen för den man som har oinskränkt makt över ett hushåll eller en gård. Husbondens ord var lag och skulle följas av såväl familj, tjänstefolk och husdjur. Idag är det omvänt: Varje katt äger sin husse…

spinna_vva_sy

Ordet ”matte” kommer av det gamla uttrycket ”matmor”, det vill säga frun i huset. Till skillnad från mannen har hon dock inte överlämnat hela sin makt till husets katt…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Varför säger vi ”matte” och ”husse”?”

    1. Men vi är ju kvinnor – vi ÄGER makten…
      Killar får bara tro att de lånar den ibland. ^^
      TassKram Wikki

  1. Väldigt bra inlägg. Du får fyra tassar av fyra möjliga. Själv insåg jag ju nästan omedelbart att det var jag som bestämde i hemmet. Tyvärr så tar det lite längre tid för människorna att förstå det med.

  2. Vad roligt inlägg! Satt precis och funderade på detta med min mamma som är lycklig matte till en sköldpadda. Nu fick vi svar! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *