4½ klo per tass?

Hurra vilken logisk fråga! Om en katt har 18 klor, har den då 4½ klo per tass? Frågan kommer från Sara (www.metrobloggen.se/myloove).
Svar: Ja, i genomsnitt! Men genomsnitt är en matematisk term långt från verkligheten.

De flesta katter har 18 klor. Fyra på varje baktass och fem på varje framtass. På framtassen syns för all del fyra tår med klor precis som på baktassarna, men sedan har vi ”tummar” med klor på insidan av frambenen. De fungerar i stort sett som människors tummar när vi ska greppa om något.

polydaktyl_hel1Men sedan finns det katter som är polydaktyla, d v s ”fler-tåiga”, De kan ha extra tår med klor på både fram- och bakbenen. Det är inte alltid till någon fördel, och på rasrena katter opereras extra-tårna bort för att inte ge besvär, samt att man inte avlar med dessa katter.

Polydaktyli är ärftligt, och lär vara ovanligt vanligt bl a på katter norr om Mora, i Dalarna. Det finns en del som kallar sina stortassade

polydaktyl1

missar för ”skeppskatt” och vidhåller en myt om att dessa användes på fartyg som duktiga musjägare, då de kunde klättra i master och tåg bättre än andra katter. Tyvärr är det inte sant, för extratårna har dålig greppförmåga och är mest till problem. I andra delar av världen marknadsförs de t ex som ”belgiska råttfångare”. Det är egentligen en genetiskt styrd missbildning och dyker upp spontant i alla raser. Den enda ras där det dock är godkänt (och bara i USA) är på Pixie Bobs.

I Guinness rekordbok nämns katten Tiger med 27 tår! Undrar om han snubblade ofta på sina tassar?

Läs mer om polydaktyla katter HÄR!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “4½ klo per tass?”

    1. Lyckligtvis behöver de av oss katter som får gå ut på riktiga promenader (även om vi har våra människor i koppel) inte klippa klorna! Puh!
      TassKram Wikki

  1. Min katt Nikita, en snart 7 årig hona har 7 klor på vardera framtass oxh 6 klor på vardera baktass, vilket blir hela 26 klor! 1 klo från världsrekord och jag misstänker att hon är en Pixie Bob, då hon stämmer in på alla kriterier för den rasen!

    1. Mjau, det låter spännande! Det finns ju några ”riktiga” pixie bobs importerade till Sverige, men jag vet inte om de är godkända som ras av Sverak och Fife eftersom man här betraktar polydaktylin som ett problem och inte avlar på flertåiga katter. Senast jag såg annons på en pixiekattunge så kostade den 14 000 kr! Sedan finns det ju svenska ”bondkatter” som kan bli ganska lodjurslika också – men det viktigaste tycker jag inte är om en katt tillhör rasen si eller så, utan att det är en verkligt älskad misse precis som hon är! <3 Så stora PåskPussar till dig och Nikita! TassKram Wikki

  2. Hör och häpna! Jag fann en till extra klo på min katt Nikita! Hon är nu begåvad med 27 klor och hon mår inte dåligt av att ha sina extra tår och klor 🙂 Hon är tvärtom oerhört smidig och en fantastisk klättrare. Hon är enbart registrerad i SKK då hon inte ”fick” registreras i SVERAK på grund av ovanlig ras. Hon kallas på papperet för ”Europé” bara. Hur som är hon världens mest kärleksfulla katt ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *