Katters ögon – ett hemligt språk

Hur ser du på din katt? Vad – medvetet – gör du med dina ögon? Har du provat att flirta med din katt genom att kisa?

Katters ögon är ett viktigt kommunikationsredskap. Katter signalerar tydligt många budskap bara med sin blick: Rädsla, nyfikenhet, undergivenhet, ilska, kärlek, längtan, frågor. Sedan nyttjar de naturligtvis också resten av sin kropp: Svans, öron, päls, tassar, rösten. För den som sätter sig ned och studerar sin katt grundligt, finns det mycket kommunikation att lära sig, bara man har alla sinnen öppna.

moses_kattakuten

En rädd katt har stora uppspärrade ögon. Den är spänd, vaksam och ligger ofta ihopkrupen med huvudet så lågt ned som möjligt, öronen vinklade utåt eller bakåt. Hela kroppen är beredd att fly eller försvara sig. Svansen ligger slickad tätt intill kroppen.

mns_kattakuten

Den klassiska katthemsbilden är en katt inklämd i ett hörn, med sidan eller baken vänd mot det farliga, huvudet längst bort. Den här katten säger ”Kom inte närmare!”

pysen_kattakuten

En lugn och orädd katt håller huvudet högt. Den sitter upp, avslappnad och bekymrar sig knappt om människan i sin närhet. Ögonen kan vara halvslutna, kisande. Öronen står rätt upp. Svansen står gärna glatt rätt  upp. harriet_kattakuten

Den här katten säger ”Klappa mej! Har du mat?!” och din kommunikation med den orädda katten är bekymmersfri. Rätt snart rullar den över på rygg och visar hela magen för att bli mer ompysslad.

Men några råd att få kontakt med en skygg katt: Se till att vara ostörd och ha TID. (Dvs ingen mobiltelefon som börjar skramla helt plötsligt….) Lägg dig ned på golvet och bara ligg där. Se på katten genom halvstängda ögon. Blinka sakta och behåll den kisande blicken. Prata inte, utan bara visa ”på kattspråk” att du är en lugn vänlig katt… Bli inte förvånad om din skygga katt vågar höja huvudet lite mer än annars och också börjar kisande ”smala av” ögonen. Rör dig väldigt lugnt, låtsas sova lite. Då smyger ofta en skygg misse fram och vågar nosa lite. Mer än ett jourhem har vaknat på nätterna av en osynlig kattgäst i fotändan, som vill vara nära men inte vågar ända fram. (Som är försvunnen igen när morgonen kommer, men som sedan dyker upp allt oftare och längre.) En liggande människa är mindre farlig än den som står upp. Liggövningen kan man få hålla på med länge, och den fungerar inte på alla katter, men på många. Försök inte klappa katten eller komma för nära. Tassa ut från kattens ”revir” som en katt på alla fyra och lämna den utan mer kontakt – visa att den inte blir trängd eller hanterad, utan bara kan ”vara”.

Ibland kan det bli som katten Carol:

carol_rebro

Från rädd, lite osäker till lugn och avslappnad:

carolrebro

Rätt människa för rätt katt kan göra underverk!

(Bilder från Örebro katthem och Kattakuten.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Katters ögon – ett hemligt språk”

 1. Jag brukar alltid kisa till Whiskas och Whiskey för att visa att jag tycker om dom och då brukar dom kisa tillbaka och kanske även ”buffa” på mig(gosa näsa mot nos).
  Jag vet inte om det är för att jag anser att jag var ett lejon i mitt förra liv, men jag har alltid kunna läsa av katter. En gång när Whiskey var väldigt ledsen och oförstående(efter kejsarsnitt, hon mindes inte att hon fått barn och ville inte veta av kattungar) såg jag i hennes ögon och det finns inga tvivel i mig att hon undrade: Varför gjorde du såhär mot mig?
  Hon ville fortfarande vara ganska nära mig, men det gjorde ont att se henne så. 🙁

 2. Jag pratar med min katt hela tiden! Och hon svarar! Så häftigt, blir lika chockad varje gång! Vi kommunicerar med ögonen. Hon visar mig vart hon vill att jag ska komma. Med tydliga ryckningar med huvudet visar hon – kan du komma hit, dit jag visar! Men vi kan även leka, med bara ögonen. Hon läser mig bättre än jag henne, självklart! Hon lär mig vårt språk, mitt och hennes. Jag följer henne och gör samma sak, och de funkar verkligen. Glömmer ibland att hon är en katt. Hon lyssnar och är så snäll när jag inte förstår, då har hon tålamod.
  Aldrig ägt en katt, eller något djur alls innan jag skaffa Ester ( 9mån maine coon & ragdoll innekatt) men har alltid varit djurmänniska och älskat katter, känt en samhörighet! Och detta är den bästa bekräftelsen på de..
  Kisar och smackar som bevis på kärlek, BARA DE. Tydliga tecken är ett öppet språk.
  Detta med att verkligen ha en dialog och en ömsesidig förståelse med ett djur, är helt nytt för mig men att vi skulle samtala mellan fyra ögon kom helt naturligt. Så tacksam för att få vara kattkvinna. Så häftigt!!!

  1. Och mjau vad häftigt du berättar detta! Du talar verkligen kattiska! Din katt är lyckligt lottad! *spinner beundrande* TassKram Wikki

 3. Jag satt precis mellan mina nu två katter. Ester blev svartsjuk på Sylvester ( 😉 ) och riktigt blänger på honom, hennes blick gav mig en konstig rysning, som kalla kårar och jag slutar klappa ”sylleman” . Hon spärrar upp ögonen och vinklar öronen bakåt när hon ser att jag ser henne rakt in i ögonen, så sjukt djupt så allt annat nästan stannar upp för några sekunder.
  Alla har väl en speciell relation med sin katt men det känns jag ser Esters själ i hennes ögon, helt öppet framför mig!

  Det låter, men det är inte alls likadant med sylleman, inte alls på samma sätt!
  Förklara för mig vad detta är??

  1. Ögonen är kattsjälens speglar, Lina matte! En del katter låter sin människa att se allt som de vill visa i sina ögon – och du har så rätt, då stannar liksom tiden och era hjärtan talar det innersta språket med varandra! Det är ett sådant band som kan få dig att vakna mitt i natten för att du hört din katt kalla på dig flera rum bort eller långt ute på gården så att du kan komma och öppna en dörr eller se något speciellt! Och det är helt enkelt så att Ester har en större kunskap om att använda det här sättet att ”tala” med dig än Sylvester – men att Sylvester också kan, om det skulle behövas. Ester har byggt en öppnare länk till dig för att hon är en stark katt med mycket vilja och integritet. Dessutom: Vi är många katter som talar så här med våra människor – men ibland är människorna oerhört blinda för det vi säger. Så var stolt över att att du är en av dem som ser när din katt visar hela sin nakna känsla, vare sig det är avundsjuka eller kelighet… Och vissa katter hugger, symboliskt talat, klorna starkare i ens väsen än andra. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *