Vad är ett Omvårdnadshem?

Idag kan du få en katthemskatt på ett par olika sätt. Du kan för det första välja ut en katt från katthemmet/djurskyddet och adoptera den. Adoptionen kan kosta allt mellan 800-1 000 kr, lite olika mellan oilka katthem, och då blir du juridiskt helt och hållet ägare och ansvarig för katten. Ett annat sätt är att ställa upp som jourhem åt en katthemskatt. Då äger du inte katten, utan du tar hand om den för katthemmets räkning tills dess den kan adopteras ut till någon annan för gott.

cattruck

Jourhem får oftast vara mellanstation för en nyss intagen eller infångad katt, som behöver särskild tillsyn, omvårdnad eller fostran. Det kan vara ett hårt arbete, i synnerhet med skygga, skadade eller misshandlade katter, men det lönar sig oerhört den dag man ser att ens kärlek och omsorg fått en ”skruttig” misse att förvandlas till en trygg social och levnadsglad spinnmaskin med stolt svans!

Det finns en tredje variant att kattavtal som en del katthem tillämpar, att vara omvårdnadshem. Jag lånar den här beskrivningen av omvårdnadshem av föreningen Djurhjälpen i Vaxholm:

Vad är Omvårdnadshem?

På katthemmet har vi katter som kanske är skygga eller till åldern komna. Andra har mindre kroniska åkommor och behöver kanske ha medicin emellanåt. Utsikterna för dessa katter att få ett ”vanligt” hem genom adoption är ofta små. Vi söker därför nu familjer som kan tänka sig att bli s.k. ”Omvårdnadshem”. Det innebär att Du permanent tar emot en av dessa katter i Ditt hem. Du betalar ingen adoptionskostnad för katten, men det skrivs ett omvårdnadskontrakt. Du står för livets nödvändigheter som mat, sand, den årliga vaccinationen. Djurhjälpen står för kattens eventuella veterinär- och medicinkostnader och i de fall det behövs även för specialfoder. Vissa av katterna bör ha utegångsmöjlighet medan andra fått ”nog” av utelivet och finner sig bättre tillrätta i en lägenhet och innevistelse. Kontakta oss så berättar vi mer hur Du kan förgylla livet för dessa katter, och även Ditt!                                   (Från www.djurhjalpen.nu/)

Att vara omvårdnadshem är ett fint sätt att ge en kisse, vars enda återstående utsikter är att bli livstidsförvarad i en katthemsbur eller avlivad, en fristad och ett acceptabelt liv av den tid som återstår. Är katten gammal eller sjuk, så får man vara beredd på en hel del arbete och uppoffringar. (Men katthemmet står för kostnaderna i vissa delar, lite variation i avtalen mellan olika katthem.) Å andra sidan kan man få se en ”ny katt” blomma upp och leva ett lyckligt fullgott liv. En sak är i alla fall säker: Den kärlek man ger, den kommer alltid tillbaka i någon form!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Vad är ett Omvårdnadshem?”

  1. Jag ringde till djurskyddet här i byn för ca 6 månader sedan med en tanke om att ställa upp som jourhem åt en katt. Men detta förklarade dom för mig var nästan omöjligt om jag redan har en katt och dessutom bor i lägenhet. Tycker att dom endast var korta i telefonen så jag hittade en katt som bodde hos mig ett litet tag på eget bevåg. Han hade tidigare bott hos narkomaner och en familj som inte kan ha behandlat honom bra, nervösare katt har jag aldrig träffat. Efter ca två månader hittade jag en tjej som tog över ägandet av Rasmus.

    1. Låter konstigt?!! Beroende på lägenhetsstorlek – kan man som oftast ha både 2 och 3 katter i en normal lägenhet, och det finns jourhem som har ”en katt per rum”-regeln. Var i alla fall rätt av dig att ordna ett bra hem åt Rasmus, det är ändå det viktigaste! Man ska göra det som är rätt i hjärtat! Krama din kisse från mej!
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *