Har du klappat en scottish fold?

pendlemistcharliechaplinear

Här är kattrasen med öronen vikta framåt! En scottish fold har öronen enkel-, dubbel- eller trippelvikta framåt. Det påverkar dock inte alls kattens hörsel. Ofta ser en SF lite sorgsen eller förbryllad ut vid första anblicken, men när man lyckas se förbi de charmigt slokande öronen, så är det en godlynt, bastant katt med härligt temperament.

Rasen härstammar från Susie, en vit katt av okänt ursprung, som föddes på en gård i Pertshire, Skottland, i början på 60-talet. Hon var den första katten med detta öronvik-anlag. Rasen har dock problem med att den alltid måste paras med en katt med vanliga öron, annars föds missbildade ungar.

scottishfoldred1

Katterna är godmodiga, lugna men också smarta. Att apportera är en vanlig talang. När de föds står öronen upp men viker sig efter 2-3 veckor.

scottishfoldcatredhalge1 ”Hälge”
halgeda

Scottish fold kan vara både kort- och långhåriga, och i alla färger. Rasen är inte godkänd i Sverak, men i USA. Det finns dock flera uppfödningar i Sverige som fått fram ypperligt fina friska katter.

Den här godingens svans vill jag bara få tassa på!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Har du klappat en scottish fold?”

    1. Hm undrar om man kan göra egna små fold på öronen och vara extra fin till jul? Men nä, man är nog bäst precis som är, tycker ni inte det?
      MorgonSpinn Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *