Jag kallar nu killarna Daiquiri och Galliano. Daiquiri, den svarta, har normal öronskabb, och honom har vi tvättat ur öronen på, gubben och jag. Sen fick han Stronghold i nacken. Galliano, den grå, var det värre med. Vi kan totalt glömma att tvätta ur dom öronen på ett tag. Skorporna är stenhårda, och fnöskar sönder bara man tar i dom. Vi har fått nöja oss med att dränka in öronen i babyolja, samt Stronghold i nacken. Babyolja får vi nog lov att köra med varje dag nu, så kanske öronen mjuknar upp, så vi kommer in i öronen och kan tvätta.
Men tänk, bägge grabbarna är ju hur go’ a som helst. Husse höll i och jag behandlade, men han behövde inte hålla alls egentligen. Dom satt snällt stilla och spann. Efteråt var det nosbuffar som gällde. Älskade små lillpluttisarna.
Ett fat med Mjau’s smaskiga tetramat fick dom som avslutning, och jisses så dom åt. Torrfoder har dom haft hos sig hela tiden sen dom kom hit i eftermiddags, men Mjau var verkligen populärt. Jag gissar att dom aldrig har ätit det förut, för ojoj så dom morrade mot varandra när dom åt, haha.
Så glad jag är, att dessa små liv inte är skyggisar! Tänk så svårt det skulle vara att hjälpa dom då… Det här kommer gå bra, även om det kommer ta lite tid!
Ovanstående rapport kommer från Mison, och vi vet att de här två killarna nu är i bästa händer!
Öronskabb ser i vanliga fall ut som en brun kaffesumpsliknande sörja i öronen på katten. En del katter får ohygglig klåda och kliar tills öronen blöder, andra verkar inte särskilt besvärade. Men skabben smittar till andra katter och även hundar så den bör behandlas!
Har man en katt med kladd i öronen och är osäker på vad det är, så kan det vara klokt att fråga sin veterinär om råd. Man bör titta i öronen då och då på alla katter, även innekatter.(En del veterinärer kollar igenom kattens allmäntillstånd i samband med den årliga vaccinationen och tittar samtidigt öronen och säger till om det behöver göras något.) Experimentera INTE med hemmakurer mot öronskabb – kattens öra är mycket känsligt och vid en längre infektionstid kan trumhinnorna ha blivit såriga/trasiga och måste rengöras ytterst försiktigt. Katten behöver då mediciner som verkligen tar bort skabben och bekämpar infektioner som annars kan gå djupt i örat och ge permanenta skador! Prata alltid med din veterinär!
Stronghold är ett av de vanligaste läkemedlen som skrivs ut mot öronskabb och det doseras med droppar i nackskinnet (Aldrig direkt i öronen!). Givetvis ska skabben tvättas bort ur öronen, och det kan man göra med babyolja eller speciell öronrengöring som finns hos veterinären. Ibland måste katten få Stronghold igen efter 3-4 veckor. På grund av smittorisken ska man samtidigt behandla alla katter och hundar i hushållet eftersom de kan bära på skabbparasiten utan att det märks.
Burr nu tycker jag att det kliar överallt i pälsen!