Om ni provade Stora mattes äppelpaj i mitt inlägg för några dagar sedan, så kommer här en pajvariant som är minst lika enkel att göra och lika god: Knäckiga-lock-pajen! Den påbörjas likadant – skiva ned äppelbitarna i en ugnssäker form, ringla över med mörk honung och förgrädda 10 minuter på mittenfalsen i 225 graders ugn.
Blanda under tiden 2½ dl vetemjöl och 2½ dl strösocker i en bunke.
Ta ut formen med de halvgräddade äppelbitarna, och bred mjöl/sockerblandningen över, skaka formen lätt och jämna till med en osthyvel.
Ta fram kylskåpskallt smör och hyvla i skivor som läggs ovanpå mjöl/sockerblandningen** så att det täcker. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.
Det blir en väldigt söt knäckig paj! Låt den svalna en stund till ljummen och servera med vaniljglass till. Supermumsigt, jag lovar!!!
**Mjöl/sockerblandning som blir över kan du spara i en fin burk och använda nästa gång det ska bakas paj!
1 reaktion till “Wikkis Äppelpaj – lika god!”