Bor det en katt i din orkidé också?

IMG_5909[1]
Var 14e dag tar Stora matte en pysselstund med sina kära orkidéer. De får hela krukan fylld ända upp till kanten med ljummet vatten och får en dusch. Sedan får de stå i blöt i en timme och låta vattnet sugas upp i orkidémyllans barkbitar och torv. Man kan riktigt se hur blommorna står och myser tillsammans i sina ”fotbad”. Nä, vänta, ”rotbad” blir det ju…
IMG_5910[1]
I den här krukan (Ovan.) bor två vackra vinrödspräckliga orkidéer som är väldigt älskade. De gjorde den långa resan med tåg från Malmö till Eskilstuna i november 2014 tillsammans med mattes ”lillasystermormor” och var till glädje på Mälarsjukhuset för vår kära och saknade Gammelmatte under hennes sista tid. Och de blommar och blommar och blommar!
IMG_5913[1]
Men sedan har Stora matte som vanligt ganska glömsk koll på vilken orkidé som hon fått av oss eller andra vänner. Med tanke på att hennes fönster kryllar av blommor så kanske det inte är så konstigt – men många av dem har en särskild historia.

Men vänta nu, det är något mystiskt med den här brudorkidén??! Ser ni?
IMG_5915[1]
Denna ljuva phalaenopsis har ju en liten bevingad katt i sin mitt?!! *spinner*
IMG_5917[1]
Ännu ett av SkaparKattens små mirakel!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Bor det en katt i din orkidé också?”

 1. Tanja som skickar en hälsning tror vi.

  (Om du undrar vem Kirre är, så är det en ’pensionärskisse’ som ska bo hos oss för hans husse dog hastigt. Djurambulansen Stockholm hjälpte honom att få tak över huvudet hos Stockholms Katthem och nu får han bo hos oss för alltid.)

  1. Sniff, nu kom en rörd tår… Så klart det är en Tanja-orkidé!!!
   Oj vi som älskar pensionärskatter! Välkommen till gänget, Kirre! När kan vi få en bild på dig!?? <3
   NosPuss Wikki

 2. Låter matte ytterkrukan fyllas med vatten? Min matte är värdelös på orkideer fast hon hela tiden försöker hälsningar Paddy

  1. Mjau, så här gör Stora matte:
   1. Hämtar alla orkidékrukor till köket och plockar bort vissna bitar och kollar så det inte är några kryp på dem eller så.
   2. Fyller hela ytterkrukan med orkidé och allt ända upp till kanten med lätt ljummat vatten.
   3. Låter alltihopa stå och dra åt sig fukt i en timme ganska exakt.
   4. Lyfter upp innerkrukan snabbt och häller ur det som är kvar i ytterkrukan, ställer ner innerkrukan igen. Blötan som blir kvar är precis lagom för två veckor.
   5. Går till väggalmanackan i köket och flyttar en liten röd notislapp med texten ”Vattna orkidéer!” två veckor framåt i tiden!
   6. Det finns en liknande lapp ”Byt orkidémylla!” som flyttas runt med 1 års intervall.
   7. Vintertid står orkidéerna i söderfönstren, men när vårsolen börjar bli stark får de flytta till andra väderstreck för att inte bli svedda av solen. Mot hösten när det mörknar så flyttar de över till södersidan igen.
   Tja, knepigare än så är det inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *