Hellre klok kattkvinna än knäpp kattkärring

bast-42754504578Det cirkulerar och delas just nu en sådant där förlöjligande och samtidigt för vissa roande  nätlista som heter ”25 tecken på att du är en crazy cat lady” – jag kan inte tycka att den är så kul… Listan är troligen direktöversatt från någon amerikansk sajt och är rätt fjantig. Vad gör det så lustigt att klumpa ihop engagerade, kattälskande och kämpande katt-eldsjälar i någon sorts banal roll som vimsiga hysterikor med för många katter, total brist på självkontroll eller ordning, som förlorar fattningen och blir lulliga idioter så fort en kattvideo delas på youtube, går omkring i sunkiga katthåriga kläder och lever på svältgränsen medans katterna äter lyxmat? Suck…

Var finns motståndet? Var finns revolten från alla kloka stridbara envisa entusiastiska och duktiga kattkvinnor? Varför protesterar ingen mot förnedringen och löjet? Var är ni, alla katthemsansvariga modiga medsystrar och medbröder, alla katthjälpare i alla skrån, från veterinärer, poliser, sjuksköterskor, nattvakter, lastbilschaufförer, tandtekniker, sopåkare och tv-stjärnor, till målare, coacher, portierer, blomsterbud och möbelhandlare?

Och varför sätta ordet CRAZY på fel ställe? Systrar, vi är inte ”CRAZY CAT LADIES” – möjligen är vi CAT CRAZY LADIES…! Det är en viktig skillnad!

Vi är KLOKA KATTKVINNOR!

Vi är starka, kunniga, engagerade, kritiska, målmedvetna och brinnande! Vi är smarta, praktiska, empatiska, kloka och slipade! Vi är hängivna, entusiatiska, sega och envisa!

Så här borde 25 kännetecken för en Klok Kattkvinna spridas istället:

 1. Den som besöker ditt hem är införstådd i att det finns kattsaker precis överallt och ifrågasätter det inte. Ditt hem är ditt och katternas hem.
 2. Om någon skänker något till dig, för att det ska gå till katternas bästa, så kan de lita på det till 100%. Du ber inte om saker till dig själv men säger ofta ”Stöd ditt lokala katthem!”.
 3. Din veterinär är nåbar dygnet runt för dig, vetande att du aldrig utnyttjar det i onödan.
 4. När du pratar om katter så lyssnar man till dig – dina kunskaper är omfattande, men du är ärlig och säger ”Jag vet inte!” när du inte kan svara, och kan då ofta fylla på med namn och kontaktuppgifter till någon som vet.
 5. Har du lovat att hjälpa en katt, så håller du löftet, även om katten råkat bli ”några fler”…
 6. Varje katt har rätt att få leva – du tror på TNR och No Kill – och du ger inte upp kampen för kattens liv, trygghet och välmående.
 7. Du känner till adressen till och har varit på i stort sett alla kända katthem i Sverige.
 8. Att katterna är dina familjemedlemmar är en självklarhet – de värderas högt och det är din fria rätt att avgöra deras position i familjen.  Som katter.
 9. Du kanske skriver på FB eller i en kattblogg – den är då läsvärd, inte bara full av söta kattbilder. Den har ett syfte och en drivkraft. Och kan få vara kul också.
 10. Du är med i ett flertal aktiva kattnätverk på internet. Men inte med fingret på ”Gilla”knappen för att samla poäng, utan som värdefull eller stödjande medarbetare.
 11. Dina inlägg på nätet är sakliga, vid behov ur kattperspektiv och med diplomati och respekt kan du bemöta alla olika sorters människor, åsikter och argument.
 12. Posten hanterar dina försändelser med omsorg så att paket med kattsaker kommer fram hela och fina – både till och från dig… De bryr sig om också om katter!
 13. Skulle en katt störa din nattsömn, så tar du stunden som den är. Det finns få saker som är så sköna som att få somna om med en katt!
 14. Ett nätverk av olika slags kontakter förser dig med kattmat, kattsand, kattsaker, har plats för din insamlingsbössa och katthjälpsinformation. Ett fantastiskt välkommet tillskott till katterna, av respekt för ditt arbete, liksom att du visar tacksamhet för deras vilja att bidra.
 15. I din bil finns alltid en katt-transportbur, förbandsartiklar för djur, kattfoder och matskålar, vatten, filtar, håv, rejäla handskar, nödbloss, ja allt som krävs för att undsätta en katt i nöd.
 16. Din adressbok är fylld med personliga kontakter med många kända personer men för dig är de ”bara” matte eller husse till en viss katt, och relationen till katten är det perspektiv du ser vänskapen i.
 17. Du berättar gärna om dina insatser för katter, men inte för att skryta, utan för att du vill visa hur stora behov det finns och engagera fler i katters välfärd. Hellre framhåller du vad medarbetare och katthemspersonal gör, och berömmer dem.
 18. Varje gång du får dela en annan kattägares glädje, sorg, önskningar, drömmar, oro eller tankar, så lyssnar du med hela hjärtat. För en kattägd person är alltid värd att lyssna på.
 19. Om du lämnar en fest för dina katters skull, så finns det goda skäl.
 20. Att klandra eller döma är inte din stil – även kattmänniskor kan göra misstag. Hellre då hjälpa och stödja, hålla tassen och visa vägen. Man kan aldrig få för många vänner i kattsvängen. Om en person är hundmänniska, allergiker eller frimärkssamlare är inget bekymmer. Alla har sina egenskaper, och kattkärlek får plats ihop med ovanstående också, inget behöver utesluta det andra.
 21. När ”problemkatter” dyker upp så fokuserar du på att lösa kattens behov istället för att se den som ett problem. Den behöver ju din hjälp.
 22. Du pratar med din katt, men det är inte för att du förväntar dig intelligenta och vetenskapliga svar, utan för att det är trivsamt.
 23. Så klart du önskar att du hade ett  stort hus med plats för alla behövande katter – men du vet att ingen person mäktar med en sådan uppgift ensam och väljer istället att aktivt stödja ett katthem eller en katthjälpare!
 24. När du kommer försent till jobbet, är ingen oroad. Man konstaterar bara lugnt att du varit ute på en katträddningsaktion igen.
 25. Det viktigaste du vet är att göra NÅGONTING för alla behövande katter – att inse att en LITEN hjälp är också en hjälp och att GE är det underbaraste som finns…

Visst, den här listan är kanske inte lika humoristisk som den i länken högst upp. Men ändå:

FÖRRINGA INTE EN KLOK KATTKVINNA!
HEDRA HENNE!

 

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Hellre klok kattkvinna än knäpp kattkärring”

 1. Absolut sant, det du skriver, håller med till 100%, vi ä r kloka empatiska människor, inte några fjolliga fån, som pratar babyspråk, och bara gullar med små finingar. Vi ser till att magra skabbiga övergivna katter får mat i magen, veterinärvård m.m kramar om

 2. Jag tror att svaret på din fråga om varför vi inte lägger an moteld mot de som kallar oss crazy cat ladies är att vi inte bevärdigar såna inlägg med nån reaktion. Vi är upptagna med andra, viktiga, saker. Om nån tycker det är nån humor i att förlöjliga de som jobbar hårt för en utsatt grupp – ja, vad kan vi göra? Humor har i viss mån med intelligens att göra och saknas den så saknas den. Själv ägnar jag mycket hellre min tid åt våra katter än att lägga energi på att bemöta stereotypa individer. Kanske finns det nån annan som orkar?

  1. Lite motfräs måste man ända orka med! Det ger kraft att veta vem man är, dessutom. Den som orkar får ju gärna vara med! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *