Värmen är viktigast

Här är några bildtips på hur man kan hålla värmen:
bädd
Men viktigast är ett litet men ack så viktigt är följande informationsblock som jag lånat från den skickliga kattungeräddarinnan Josefa – hon är otroligt bra på att klara just små kattungar som på ett eller annat sätt mist eller kommit ifrån sin mamma:

Vad gör man om man hittar en liten övergiven kattunge? Först och främst så förvissar man sig självklart om att den verkligen är övergiven eller har kommit bort från mamman och syskonen. Oftast är inte kattungen övergiven, utan mamman är ute på jakt eller har blivit skrämd/fördröjd av någon anledning på någon av sina rundor, och kommer tillbaka.

Ibland inträffar tyvärr olyckor. Ibland blir kattungar dumpade. Då behöver kattungarna hjälp!

Det första man ska tänka på är att man INTE får ge en nerkyld kattunge mat/mjölkersättning. En liten kattunge blir lätt nerkyld även i vanlig rumstemperatur, eftersom de inte är bra på att hålla värmen själva. Då kan inte mag/tarmsystemet bryta ner maten, utan det är stor risk att det kommer att kollapsa med svår diarre som följd. Det kan  visa sig ganska omgående, eller efter några dagar.
mattrulle
Om kattungen är mycket medtagen, så ge honungsvatten eller vätskeersättning. Det ger energi som går direkt ut i blodet. Se sedan till att få upp kroppsvärmen på kattungen. Det räcker inte med att rulla in kattungen i en filt ett tag, så att tassarna känns varma. Den måste få upp värmen i de inre organen. Enklaste sättet är att helt enkelt ge den ett varmt bad och samtidigt massera igenom den ordentligt med fingertopparna så att blodcirkulationen kommer igång. Torka riktigt torr. Ha sedan någon värmekälla på sovplatsen. Värmematta, värmeflaska, vetekudde osv. Närmaste timmarna är det sedan bra att fortsätta att ge honungsvatten/vätskeersättning, som man sedan kan börja blanda med mjölkersättningspulver. Eller ge miniportioner av lättsmält mat, om kattungen är lite äldre.

Snälla tänk på detta. Det är så onödigt att kattungarna ska behöva dö p g a felbehandling.

Det här är viktiga kunskaper, men jag vill också lägga till ett råd: Experimentera inte med kattungar på egen hand om du är osäker – ha stående kontakt med en veterinär som stöd! De kan också behövas!!
täcke

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *