Örebro katthem är med i forskningen!

Det var ett jätteviktigt besök på vårt katthem i onsdags: Forskaren Elin Hirsch från SLU kom och hälsade på för att träffa katter och tillsammans med medföljande veterinären Lotta Berg ta prover som underlag för en forskningsstudie som hon som doktorand jobbar med!

Så här beskriver Elin sitt projekt: ”Mitt doktorandprojekt handlar om stress hos grupphållna katter och heter Stress hos katt, påverkan på beteende och infektionssjukdomar. Projektets övergripande syfte är att undersöka förändringar på beteende, fysiologi samt uppkomsten av sjukdomar hos katter som hålls i grupp.  Tanken är att även få klarhet över vilka faktorer i miljön som har störst påverkan på stress, hur sambanden ser ut, samt vilka åtgärder som kan vidtas för att minska stress och sjukdomsfrekvens hos katter som hålls i grupp.

Ett antal katter, som varit minst två veckor på katthemmet, valdes ut för provtagning. Det blev stick i tassen och svabb med tops i ögat och i munnen. Alla katter var inte helt förtjusta, men allt gick bra. Det är ett tjugotal katthem som deltar i studien, tio är hittills besökta och dess resultat kommer att presenteras efter sommaren. Det ska bli spännande!IMG_3645IMG_3648

Här är det Allycat som är duktig och lämnar blodprov:
IMG_3642
Berna lämnar salivprov på en liten slickepinne. Hon kröp gärna in i sin kokong sedan och gjorde sig osynlig.

Veterinären Lotta sätter nålen för ett nytt blodprov. Berna var jätteduktig! IMG_3647
”Jag var också duktig!” jamar Allycat, som plockade bort sitt plåster på 0,1 sekund. Det är tuffare om det stoooooooooora såret SYNS!!??? Då får man godis!

På Simsan tas ett svabbprov i kinden. Oj vad trötta katterna blev av provtagningen…
IMG_3649
Kurotora kröp in i sin holk och pustade ut. Han ville ju vara i form till Öppet Hus sedan.
IMG_3652
Katthemmets Josefin diskuterar funderingar kring katternas hälsa med Elin.
IMG_3658
Det var toppen att se människor med så mycket förståelse och ödmjukhet inför respektive katts olika syn på det här med att vilja bli fasthållen, stucken och petad på! Hela undersökningen sköttes lugnt och metodiskt, och vi kände att Elin och hennes medföljande veterinär hade respekt för katternas behov och beteende, och en geniun vilja att forska i något som kan vara till gagn för svensk katthemsverksamhet och för de behövande katterna. Nu ser vi fram emot resultatet!

Själv får jag en varm känsla i katthjärtat när någon väljer att göra forskning på en så osedd grupp som oss katthemskatter, jag önskar verkligen att det fanns fler sådana som Elin!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Örebro katthem är med i forskningen!”

  1. Både jag och Prickisarna blev jätteglad över att det gör så viktig forskning!! Fröken hälsar att katterna var otroligt modiga, själv satsar hon på att anfall är bästa försvar när veterinär ska sticka henne. *mattes kommentar : hon är hemskt rädd men har turen att också ha jättefin veterinär och djurskötare som förstår hur det är att vara rädd*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *