Tänk vad man kan räkna och översätta fel!

Finn FEM FEL!!! Hittar du dem?neuter
Den här bilden snurrar just nu på Facebook, t o m en veterinärklinik skickar runt den – trots att den är så FEL å det är PINSAMT! Här kommer felen:

Fel Nr 1: Vad i hela friden är ”neutralisering”!? Är det ett nytt innovativt begrepp? Kan man inte översätta det engelska ordet ”neuter” korrekt bör man skaffa ett lexikon! Det heter KASTRERING!

Någon som skrev detta kan heller inte det normala könsutfallet i katters kullar! Det föds nämligen tämligen 50/50 dvs lika många hankattungar som honkattungar. Utfallet år 1 är alltså korrekt, det här kattparet kan ha producerat 12 (troligen fler) ungar under sitt första år. Kalkylfelen kommer år 2, när man räknar med att de ska ha förökat sig med 12 x 12 nya små…

Nu kommer det lite avancerat matematisk teori samt att vi förutsätter att alla katterna förblir fertila, ingen avlider och ungarna är hälften hanar och hälften honor:
Fel nr 2: Pappa katt och hans 6 söner kan para sig med ett oräkneligt antal ANDRA fertila honor och därigenom producera hur många småkatter som helst!!! Katter lever nämligen INTE i några trogna parrelationer, om någon skulle vara naiv och tro det!
Beräkningsfel nr 3: Vi kan kalkylera med att hankatterna gör minst 3 andra honor vardera på smällen vilket ger 7 x 3 x 12 ungar = 252 st… Mamma katt och hennes 6 döttrar kan (Inavel eller med andra hanar) producera 7 x 12 ungar = 84 st. År 2 har alltså gett 336 avkommor.
Fel nr 4: Man har glömt att räkna in katterna som ”redan finns” i summan, som borde vara 2 (Ursprungsparet) + 12 (Ungar år 1) + 336 = 350 katter år 2.
Fel nr 5: Samma misstag upprepas år 3 – man glömmer att även de föregående katterna reproducerar sig och ska in i ekvationen. Det blir över 8000 katter…

Sanningen är dock att mycket mer ska in i en adekvat beräkning: En kattpopulation KAN ALDRIG ha den här jättelika förökningstakten, även om få katter fort kan bli för många! I verkligheten sätter svält, sjukdomar, kampen om revir, fiender i naturen som snabbt gör slut på oerfarna kattungar, kyla, svält och människors handlingar definitiva gränser. När det bildas kattkolonier når de ofta en ”smärtgräns” då smittor bryter ut, sjukdom och inavel gör att katter dör och bristen på mat hämmar också överlevnaden.

Men visst, jag förstår ändå vad bilden VILL säga, och det är den rätta lösningen:
KASTRERA DIN KATT så slipper vi massor av hemlösa eller herrelösa katter! Passa på att ID-märka och vaccinera när du ändå är i farten!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Tänk vad man kan räkna och översätta fel!”

  1. Jag reagerade också på ordet neutralisering, som ju kan betyda två saker som ingetdera har med katter att göra:
    1) Att man dödar (neutraliserar) någon
    2) Att en person införlivas i samhället, upptas som medborgare (används ofta i USA jämte begreppet naturalisation)
    Man tycker att en veterinärklinik borde veta bättre!

    1. Mjau och lika förvånad är jag att alla GILLAR och skickar runt, men ingen berättar om detta för dem i kommentar?!! Jag har ju inte FB själv och kan göra det, men fler har väl tassar och ögon? NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *