Mycket kan hända när en katt blir gammal: Fysiken sviktar och orken blir inte densamma. Med lite regelbundet stöd och underhåll kan din katt hålla sig stilig och stolt hela livet ut!
Ibland kan katten komma att behöva hjälp med att sköta sin hygien och sin päls. Ofta blir det tovor som kan behöva kammas ut eller trimmas bort. En långhårig katt i synnerhet kan annars få besvärligt att hålla sig ren. Ta för vana att känna igenom pälsen i ljumskar och under hakan, och håll den lite kort under svansen så slipper katten ha smuts hängande där. Verkar pälsen sträv och glanslös kan en veterinärkoll behövas för att utesluta sjukdom, men ibland kan ett kosttillskott med vitaminer göra susen, likom bad i ett vårdande återfettande schampoo. Överlag finns det gott om ”recovery”-preparat som kan pigga upp en gammal katt. Mitt tips är dock att man inte ska exprerimentera själv med hälsoboostar från var-som-helst utan samråda med kisses veterinär, så att allt blir rätt!
Torka rinniga ögon mycket varsamt med en fuktad bomullstuss och var observant på hur ögonens iris ser ut. Dyker det plötsligt upp mörka eller blodfärgade partier i ögonen kan det indikera inre problem. Var över huvud taget observant på din katt!
Se till att kattens toalettlåda är vid och lätt tillgänglig. Katter som tidigare hoppat ner i lådor med hög kant kan nu behöva lägre kanter. Är lådan täckt med huv kan den behöva tas bort. Visst, det är risk för att mer sand sprids utanför, men vad gör det? De flesta har fullt fungerande sopborstar! Ha överseende om något olyckas utanför!
Och mjau, en katt kan bli senil! Den kan glömma helt var toan eller vattenskålen är. Om du gör vad du kan för att underlätta så kan katten leva med det också: Ställ ut flera kattlådor, flera vattenskålar och matskålar, samt gör dem lätt åtkomliga.
Balansen och stadgan i kroppen kan också svikta – du kan se att katten liksom snurrar runt några varv innan den bestämt sig åt vilket håll den ska. När detta sker bör man ha sinnet öppet för att det kan vara tillfälligt, men det kan också peka på sjukdomstillstånd som behöver kontrolleras.
När alla signaler sammantaget börjar tyda på att din katts liv närmar sig slutet, så måste du visa din kärlek genom att låta det avslutas värdigt innan ålder och skröplighet blir en plåga! Vad som är livskvalitét för en katt kan vara väldigt individuellt, men det är du som känner din katt väl som måste avgöra om den gamla katten verkligen ”mår tillräckligt bra”. Bara att bli gammal är helt naturligt – och i vissa fall kan ett begränsat liv vara fullt acceptabelt. ”Begränsning” kan dock vara en känslomässig fråga, som att ”När Trisse inte orkar ut och jaga möss längre, så är hans liv värdelöst…” – men tar man en titt på Trisse så är han fullt tillfreds att avstå musjakten och slappa hemma istället. Frågan måste inte fastna i den mänskliga bedömningen att Trisses liv förlorat meningen. Sett ur Trisses synvinkel så är det inte ens ett problem! Använd kattvärderingar!
För en del kattägare är frågan om vad som är ”ett fullgott liv” verkligen svår att besvara. Den som matar sin stappliga tandlösa katt med mosad mat kan anse att katten har det fint, medan en annan kan anse att livets värde kräver ett betydligt vitalare tillstånd. Här måste sunt förnuft råda och det väsentliga är att var och en gör sitt val och bedömer livsgnistans styrka med öppet sinne! Men en sak är viktig: Katten får inte lida smärtor och kval i onödan, eller utsättas för utsiktslösa ingrepp. Det viktiga är också att avgöra om det är för kattens eller för sin egen skull man låter den leva.
http://www.fiskeguiden.no/fiskeGuiden/Nyheter/BildeBig/kattgrav.jpg
Vissa katter visar tydligt när det är dags att ta avsked. De drar sig undan, slutar äta och dricka, och ”slocknar” liksom. Blicken blir tom och jamet ljudlöst, ofta är det bara spinnandet som skälver i det sista. Ibland når sjukdom och åldrande ett skede när det inte går att göra mer. Det är då du måste släppa taget och ge katten hjälp att somna in smärtfritt och snabbt. Beslutet att låta katten somna in är något av det svåraste man måste ta. Här tynger vårt ansvar som kattägare. Samråd med veterinären – en del underbara personer i denna yrkeskår kan komma hem och ordna den sista tjänsten i ditt hem.
Det finns en otroligt bra och informativ text på Svenska Katters sida om ”När ditt djur ska somna in” som mycket detaljerat beskriver allt runtom avlivning, varför jag hänvisar till den istället för att gå in på detaljer i hur det går till. Sorgligt nog måste det ibland bara ske! Som bloggkatten Wikki säger: När SkaparKatten kallar, så måste man gå!
Låt då din älskade katt få vandra över Bron till katternas himmel. Låt den följas av din kärlek och alla fina minnen. Det är helt tillåtet att hålla sin katt i famnen och täcka den med tårar. Ni har fått dela ett långt och rikt liv, och efter det måste sorgen få sitt rum. Det är helt tillåtet att sörja sin katt i månader och år.
Bra att tänka på säger matte och hoppas att hon även kommer att kunna fatta det svåraste beslutet när hon måste.Nosbuff
Mjau, sant. Men det bör dröja tusen år eller så! NosPuss Wikki
Väldigt bra skrivet!!!!
Stor kram!
Tack så mycket för kattplimangen! NosPuss Wikki
Tack för dina kloka råd och tankar!
Mjau, försöker bara ge en stödjande tass! NosPuss Wikki
Tack för dina goda råd!
Mjau, jag kommer på mer så det kanske blir en del 4 så småningnom! TassKram Wikki
Estrid
Nu har du kämpat färdig
Nu har din kropp fått ro
Jag såg dig gå med lätta steg
Över salighetens bro
Du är så vacker
Du är så lätt
Ingen mer smärta
Kan nå dig nu
Dina vingar är så vita
Pälsen skimrar utav ljus
Du kämpade så tappert
Din vilja var så stark
Men när skaparkatten kallade med mild och vacker röst
Du svarade och kände hur det skimrande ljuset spreds i ditt bröst
Vid skaparkattens sida sitter du, min älskade, min vän
När tiden den är mogen, kommer vi att ses igen.
Älskad, saknad.
Tassa i SkaparKattens Frid, vackra Estrid! Mattes dikt visar att du var mycket älskad – och i kärlek är det alltid lättare att gå! <3
Får jag lägga upp din dikt i ett blogginlägg senare under påsken?
TröstTassKram Wikki