Det här receptet jamar jag i repris varje år vid den här tiden:
FLÄDERBLOMSSAFT som på Landet:
– Ta fram en rymlig bunke – vi kör med en 10-liters rostfri bytta
– Häll i ett helt paket på 2 kg strösocker
– Fyll på med 100 gr citronsyra
– Skölj och skiva fint 6 små eller 4 stora citroner och lägg i
– Plocka och skölj noga 50 st fläderblomsklasar och lägg dem i bunken
– Koka upp 2½ liter vatten och häll det heta vattnet över blommor och socker
– Rör om tills sockret löst sig och ställ kallt i 4-5 dygn
– Rör om en gång per dag
Sila bort fläder-blommorna och du får cirka 4½ liter koncentrerad saft
Frys in den koncentrerade saften i 3 deciliters plastbyttor – en sådan bytta ger lagom 1 liter utspädd saft (Alternativt tillsätt 2 kryddmått natriumbensoat så håller sig saften om du häller den på flaska som förvaras kallt)
Lycka till!
1 reaktion till “Dags att göra fläderblomssaft!”