Glada tassar idag!

En glad Tanja skuttade ut idag på lätt rörliga tassar! Äntligen gjorde det inte ont i tån – när det som fyllt hela den uppsvullna trampdynan var borta och inte smärtade, blev hon plötsligt i en tassvändning mycket piggare och gladare. Både aptit och kelighet som hon inte orkat med de senaste fem dagarna återvände! ♥

Tanjas onda tass visar hur viktigt det är att ge akt även på de små signalerna från katten att något inte är som det brukar – i synnerhet när en annars normalt aktiv katt plötsligt bara ligger orörlig, inte kommer till mötes, inte vill leka, inte går till matskålen som vanligt. En katt som inte tvättar sig är också en varningssignal.

Det första man kan göra är att ta upp katten och undersöka hur den rör sig, se om den kan gå en liten bit och iaktta om den verkar ha ont någonstans, halta eller vingla. Steg två är att känna igenom kattens kropp, något som man kan ta för vana att göra lite då och då även med en frisk katt: Fingra lite varsamt på hela katten, till och med bak runt svansen! Att veta hur kattens muskler och hud känns normalt kan vara bra att ha koll på – då märker man om det uppkommer sår, bölder eller andra förändringar.

Kattens mun är också en bra indikator på om något är på tok: Lär dig vad som är ”normalfärgen” på din katts tandkött! Ett väldigt rött tandkött betyder oftast att munhygien som tandstensborttagning kan behövas, och ett mycket blekt tandkött kan signalera om allvarliga inre skador. Dålig andedräkt ska man inte heller ignorera – en frisk katt doftar som regel inte illa i munnen.

En torr och het nos och heta öron kan betyda feber, så kontrollera tempen på katten. En del katter som sovit djupt kan dock vara väldigt varma om nosen utan att ha feber. Så en bra idé är att tempa sin katt några gånger även när den mår alldeles utmärkt, så att man ska veta dess normaltemp. (Som brukar vara cirka 38-38,5 grader)

Det är också bra att ha lite koll på både aptiten i matskålen och det som katten gör i lådan – ungefär hur många kissar som är normalt jämfört med hur det kan bli massor av småkissar från en katt med urinvägsproblem. Fattas det bajs i kattlådan en tid kan katten ha stopp i tarmen, och en lös mage är viktigt att få i balans snabbt så att katten inte blir  uttorkad.

Och framför allt: Skaffa dig en bra veterinärkontakt! Även om din katt aldrig varit sjuk kan det vara en god idé att ha en mer planlagd relation till en veterinärmottagning där man skrivit in sig som kund, eller till en specifik veterinär, och där man kan få information om vilka akuta hjälpvägar det kan finnas t ex utanför telefontider eller jourverksamhet!

Idag ”pjurrar” Tanja runt Stora matte och undrar om det inte går att få mer av de där goda sticksen som kommer som belöning när man svalt sin MetaCam!??

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Glada tassar idag!”

    1. Mjau, vilken tur också att hon inte behöver ha tratt – tvärtom är det bara bra att hon håller rent i tassen själv, även om Stora matte får dutta på koksaltlösning då och då. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *