Tillökning hos fiskarkatten!

HurrJam, fiskarkatterna – de enda som finns i Sverige! – i Parken Zoo har fått ungar, rapporterar Eskilstuna-Kuriren! I somras när jag och Stora matte var på ”KattNatta” i djurparken var det här den enda skymt vi lyckades få se av de tillbakadragna fiskarkatterna:

Men nu finns alltså två nya små busfrön i hägnet – eller rättare sagt, i något av hägnen, för de har redan lyckats smita ut från oroliga mamma Alaya på äventyr!

Fiskarkatten lever i mangroveskogar och då dessa nu skövlas för kommersiell odling av jätteräkor hotas den sällsynta katten av utrotning. Kattungarna i Parken Zoo är ett hopp för arten! *buff*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Tillökning hos fiskarkatten!”

  1. Fiskarkatter (fisher cats) finns har i Vermont och deras framsta diet ar katter!!!!!!!!!!!!! De blev importerade hit for de var de enda djur som at/dodade porcupines. De ser helt annorlunda ut, nastan som uttrar, jag har sett exemplar i var back. Googlar far du se. Intressant. Halsningar fran Ann

    1. Först blev jag lite förvirrad men sedan har jag googlat och verkligen lärt mig något nytt! Tack för en mycket intressant och lärorik kommentar! Det här är ett spännande exempel på sådant som heter lika på olika språk, men handlar också om två helt skilda djur! Fiskarkatten här på min bild heter Prionailurus viverrinus på latin, fishing cat på engelska, den är ett sällsynt utrotningshotat kattdjur från träskskogar i Sydostasien. De fisher cats som finns i Vermont och även tvärs över hela amerikanska kontinenten plus upp i skogiga Canada heter på svenska fiskmård och är alltså ett mårddjur. På latin är namnet Martes pennanti. De är närmast släkt med uttrar och grävlingar. Och de är ena riktiga rövare, äter allt som kommer i deras väg nästan! Särskilt utrotningshotade är de inte heller! Faktum är att jag inte ens kände till fiskmårdens existens och nu har jag alltså lärt mig allt detta! Jättespännande!
      NosPuss Wikki ♥

  2. Hej! Det stämmer att fiskarkatterna på Parken zoo fick tillökning – men katten på bilden är en trädleopard =) han bor ensam i djurparken och har inte fått några ungar. Fiskarkatten är mindre, mer avlångt huvud, smalare och kortare svans. Små öron, grå päls med små svarta fläckar. Mvh Sandra, bloggare från Minplanet.se och fd. Zoolärare på Parken zoo

    1. Toppenbra att få veta – då blandade vi nog ihop bilderna från besöket! Och nu längtar vi såååååååååååååå till kommande kattnatta för ny visit! ♥ TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *