Råd för katter med feber

Vet du din katts normala kroppstemperatur? För många låter det helt vansinnigt att ta tempen på sin katt när den är frisk – men det är precis vad du ska göra! Katters friska kroppstemperatur kan nämligen variera en del, och då är det bra att känna till vad som är den normala!

Mellan 38 – 39,3 grader är den vanliga kroppstemperaturen hos en katt, 38 – 39,5 för kattungar. Att lita på indikationer som torr het nos, varma tassar eller heta öron kan vara lite vagt, så se till att ha en bra febertermometer hemma. Den digitala sorten för mätning i munnen kan rekommenderas, eftersom den mäter snabbt och effektivt.

Här är länk till en sida med bra info om hur man tar tempen på sin kisse! För att veta vad din katt vanligen har för temp, ska du mäta den vid några olika tillfällen – just efter att katten sovit en längre stund, efter att den varit aktiv och vid andra vardagliga tillfällen. Du kanske inte blir så populär ett tag, men du blir trygg med den kunskap du får. Att träna temptagning med en kattunge eller frisk katt kan också vara en bra träning, belöna katten och lär den att acceptera hanteringe, så slipper du ett stressmoment i framtiden när temptagning behövs.

Vissa katter får ”stressfeber” när man tar dem till veterinären – d v s högre feber än innan man åkte hemifrån. Eftersom tempen är bland det första som en veterinär frågar om när man kommer för undersökning, så kan det därför också vara en bra idé att ta tempen på sin sjuka katt just innan man åker, så att veterinären kan få det värdet att jämföra med.

Visar termometern rätt? Om man misstänker att termometern visar ”konstiga värden” – en digital termometer som inte använts på länge kan ju ladda ur batteriet och visa fel – innebär att husse eller matte får vara försökskanin och mäta på sig själv. En av de urmodiga febertermometrarna från före de digitalas era kan därför vara bra att ha i medicinskåpet som referens!

Jag vet faktiskt INTE om man kan ta tempen på en katt i örat så som man kan göra på människor, men det ska jag ta reda på!!!

tempenSer du att din katt har feber – vänta inte, utan ta genast kontakt med en veterinär! Många tror att man ska avvakta och katten repar sig, men det kan få den dystra följden att man sedan kommer för sent till vård. Katter har ganska kort feberspann, och hög temp under lång tid är mycket påfrestande för hjärtat. Katter kan få feber av många orsaker, men oftast på grund av infektioner av något slag. Alltså allt från virus av sjukdom till bakterier i sår, som man kanske inte hittar förrän de blivit varfyllda och farliga. Det kan både bli dyrare och längre process att få katten frisk om en infektion fått bita sig fast.

Kyl ned katten om den har hög temperatur, i väntan på att få komma till veterinären! Lägg kylklampar i en transportkorg, lägg en handduk över och stoppa sedan in katten. Att sänka febern något kan betyda mycket för kattens möjlighet att överleva.

GE ALDRIG KATTEN FEBERNEDSÄTTANDE MEDICIN SOM ÄR AVSEDD FÖR MÄNNISKOR – DET KAN VARA DIREKT DÖDANDE!
Använd endast mediciner i samråd med din katts veterinär!

Från SweCat har jag lånat en lista på saker som veterinären ofta frågar om (Plus lagt till lite själv som man kan fundera på) när man kommer med en sjuk katt:
Kroppstemperatur
Allmänna beteendet
Allmän kondition
Aptit
Vattenkonsumtion
Eventuella kräkningar
Avföring (ex lös avföring)
Urinen (ex svårt att kissa, kissar ofta, hur mycket)
Tandstatus
Ögon (eventuellt rinnande, blinkhinna som syns m m)
Eventuell lukt från mun eller öron
Hosta / Snuva och eventuell nästäppa (andas med öppen mun)
Pälskondition (torr eller fet päls, mjällig och liknande)
Omständigheter – har någfot speciellt skett runt katten den senaste tiden

Och som sagt, angående det här med torr varm nos eller heta öron: En del katter kan ha torr varm nos efter att de sovit länge, andra kan ha heta öron efter att ha legat i solen. Man måste ha ögonen på kattens allmäntillstånd också, och blir man osäker, ja, då är det TA TEMPEN som gäller!

Ett annat råd, av bara farten:
Gör en faktapärm om din katt!
Låt den innehålla uppgifter om allt som kan vara viktigt att veta om katten, illustrera gärna med bilder, och som sedan kan följa med när man åker till veterinären, eller kan användas i andra sammanhang. Det tipset fick jag av en vän som varit med om att ta hand om en kisse i ett hem där matte hastigt blivit svårt sjuk och okontaktbar. Tack vare att det låg en kattpärm ovanpå kattens åkkorg, så kunde hemvården snabbt se vem som kunde rycka in som kattvakt och uppgifter om hur snäll och hanterbar katten var, vad den brukade äta, och mycket mer. Det var en klok och förståndig matte som tänkt framåt. Något som fler borde göra! (Och ja, matte och kisse är återförenade och mår bra idag.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Råd för katter med feber”

  1. Tack så mycket! Det finns fler goda råd i min blogg, men jag har inte hunnit sortera fram dem sedan Metrobloggen bev WordPressblogg. Men det kommer så småningom där i min länklista! NosPuss Wikki

 1. En sådan pärm borde Matte fixa till Puma då det finns en del bra fakta för veterinärer att veta. Puma har t ex högre temp än vanligt, på ett djursjukhus trodde de han hade feber men Matte visste att det var han vanliga temp. Det känns väldigt ofta som om man har en kakelugn i knät när Puma ligger där.

  1. Mjau – precis, sådant som är klokt för en ”tredje person” att veta… Man kan tänka så här: Om någon måste ta hand om min katt och jag inte går att nå av olika skäl, vad behöver den personen då veta? Vilket kan vara enkla saker som en bild hur katten ser ut, notiser om någon allergi, hanterbarhet, vad kisse INTE gillar, var försäkring finns, vilken veterinär som hanterat olika skador eller sjukdomar. Och vem som kan se till den om man blir borta en tid! Har man sådant förberett så blir många saker enklare! NosPuss Wikki

 2. Hmm, mycket klokt inlägg!
  Hade jag gjort allt det där hade jag inte behövt fundera på Frank nu, som är just lite varm om tassarna, nosen är lite torr samt varma öron… Blinkhinnorna är framme lite ibland också och han är trött, men det är han å andra sidan jämt… 😉
  Men godis vill han ha, han kissar och jag har gjort ”bit-testet” med honom – om han bits när man håller fingret framför hans mun anser jag att han mår bra, han bet fyra gånger och höll fast!! Fast inte hårt faktiskt, det kändes ganska gulligt!! 🙂 Min älskling! ♥

  1. Mjau, jag blir allt lite orolig över det där med blinkhinnorna! Jag tycker du ska tempa honom ändå och sedan rådgöra med en veterinär! NosPuss Wikki

   1. Hmm, tanken på att stoppa in nåt under svansen på Frank, bitkungen… hmmm… Som vanligt när en katt beter sig skumt är Emil på de där nedrans scoutlägren…. Vet inte om jag vågar själv… Men vi har ju lyckats duscha honom… hmmm… Ok, jag försöker!
    Med fara för mitt liv!! Men jag har ju en nytagen stelkrampsspruta!! 😉

 3. Hej,
  Min katt har bara varma tassar.. Annars är han hur pigg som helst. Är han sjuk tror du? Han har fått diagnosen kattsnuva, kan det vara något som spelar in?

 4. Hej,
  Min katt har jättevarma trampdynor, men har inte speciellt varm nos eller öron. Kan han ha feber ändå tror du? Han har kattsnuva, kan det vara det som gör att han har så varma tassar?
  Tack för en bra sida!!!

  1. Hej! Som du säkert vet, så är tassarna det enda stället på kroppen där en katt svettas, så med tanke på de senaste dagarnas hetta kan det mycket väl vara så att din kisse gör sig av med överskottsvärme på det sättet. Vanligtvis har tassarna samma varma temp som kattens kropp i övrigt. Men om det är så att han har ett pågående utbrott av kattsnuva så kan det mycket väl indikera feber – ta tempen och kolla för säkerhets skull! Kattsnuva kan påverka katter så olika, en del måste ha veterinärhjälp och en del får det så lindrigt att den tar sig genom snuvan ändå! Det viktiga är att du har koll på din katt att den äter och framför allt får i sig vätska ordentigt, och inte bli slö eller apatisk. Katter som är mycket snoriga får täppt i nosen och svårt att dricka, de riskerar att bli uttorkade. Då kan man lindra med att droppa nezeril (Den milda sorten för baby) i nosen som rensar upp nästäppan. Så ska man se till att de får i sig vätska eller näringslösning. MEN rådgör alltid med veterinär om din katt blir mycket slö och allmänpåverkad!
   TassKram Wikki

 5. Hej,
  Min lilla stackars Oliver har varit väldigt slö idag.
  Han har så vitt jag vet inte ätit något alls, inte ens godis har gått ner.
  Lite vatten har jag gett honom via spruta.
  Tyckte att hans öron & rätaddar var varma, så jag mätte feber.
  Det är en sån för barn så man kan ändra åldern på barnet, jag testade 2 olika åldrar på Oliver och det visade 40,4 & 41,3.
  Ska på jobb imorgon och kan inte vara borta därifrån så vad gör jag nu?

  1. OJ, den här kommentaren hade jag missat. Hur har det gått för Oliver? Tempresultatet verkade så högt. Hoppas han fick åka till kattdoktorn om han var mycket dålig? NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *