Man kan inte skylla på värmeslag…

Folk är sannerligen INTE KLOKA!!! Det är nu begreppet O-folk blir allt mer ett faktum och jag vet inte om jag ska gråta av besvikelse eller ilska, det blir nog både och!!!

Fall nr 1 skedde för ett tag sedan, men är ännu ett exempel på kartongdumpandet av katter som tycks gå med smittsamhet i landet:
Två jättefina katter (Vilka nu fått namnen Mamsell och Maritza och finns i trygghet hos Gertie på Kattakuten i Skyllberg) som enligt artikel i NA hittades instängda i en bur i en buske på Villingsbergs Rastplats av en hund som turligt nog rastades just där.  ”Det var bara tur att hunden kände lukten av katterna och upptäckte dem…” suckar Gertie uppgivet.

Fall nr 2 är den arma katt som utsattes för ett grymt vanvettsdåd i Hammarby men lyckligtvis upptäcktes: Två personer som var ute på promenad fick se en kvinna som släpade på stora stenar och de hörde något skrika där hon rumsterade om i ett stenröse, berättar VLT. När kvinnan gått därifrån gick de fram och upptäckte att hon begravt en katt levande där! Tillkallad polis hjälpte till att rädda katten, som var medtagen men inte föreföll svårt skadad, och den kunde återbördas till sina ägare.

För en gångs skull vill jag inget hellre än dunka ett stenblock i skallen på den kvinnan?!!

Fall nr 3 är lika vidrigt och meningslöst, och jag är alldeles för tårögd för att lägga upp någon bild på den vackra blå katten Kajsa, som fångades av polisen och återlämnades till sina ägare med avskjutet huvud… Aftonbladet berättar den tragiska historien om elvaåriga Kajsa som saknats av sina ägare i Östersund. När hon varit borta ett par dagar kontaktade de polisen, som då kunde berätta att katten avlivats efter en vild jakt av fyra poliser med snaror och håvar i ett koloniområde där hon påstods ha bitit en person.

Familjen säger sorgset ”Kajsa har varit en innekatt i tio år och var jättelugn. Men det är klart att hon blir stressad när det kommer en grupp människor med snaror som försöker fånga henne.  Att det får gå till så här är fruktansvärt. De gav henne inte ens chans att leva. Kajsa var med oss i elva år, vi har massor av fina minnen och så slutar det så här hemskt.”

Och det är bara ytterligare ett exempel på hur totalt fel och vettlöst människor utan kattkunskap bedömer en uppskrämd och skärrad katt som vild och farlig, och anser att avlivning är den enda lösningen. Hade Kajsa fått komma inomhus och lugna sig så hade en kattvan person snabbt kunnat göra en helt annan analys, och katten kunnat få komma levande hem igen. Men brådska, okunnighet och brist på inlevelse – samt högst väsentligt kattens allmänt låga status!!! – slutar med en kula i huvudet.

Jag ber mina ÄnglaKattVänner på andra sidan Bron att ge Kajsa en tröstande slick på nosen!

Fall nr 4 är katten Dizzy i Öxabäck, som Borås Tidning berättar om. Skogkatten Dizzy hittades illa skadad och blödande utanför familjens hus och första tanken var att hon blivit påkörd. Men på djursjukhuset konstaterades att det saknades övriga normala spår som katter vanligtvis får efter kollision med bilar. I stället hittade man strån från en sopkvast i kattens mun! Hon hade alltså misshandlats våldsamt av någon genom att klubbas med en sopborste…

Det blev en vecka på sjukhus för stackars Dizzy, vars käke lappats ihop med en stålskena, och som nu återhämtar sig från hjärnskakning och öm kropp. Notan har landat på över 33 000 kr i vård, och ägarna hoppas att försäkringen ska täcka något av detta – men husse säger de rörande orden ”Hon skulle räddas oavsett kostnad!”. Heder åt en sådan kattägare!

Snälla alla som läser detta – stöd era Lokala Katthem! Mer resurser till katthemmen eller katthjälpande organisationer ger möjlighet till att sprida information, lära människor kattvett och framför allt aktivt agera för att höja kattens status i samhället! Plus att rädda katter så klart!

Bara igår fick ”mitt katthem” i Örebro akut in en katthona till jourhem, en stackare troligen dräktig som hittats i en trappuppgång, ännu en som fyller på med ungar så småningom bland alla mängder av hemlösa eller bortsprungna katter som redan finns som söker hem…
Hjälp oss att hjälpa!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

23 reaktioner till “Man kan inte skylla på värmeslag…”

 1. ”Snyft” det är så tråkigt att läsa om sånt här, man förstår inte hur människor kan bete sig så illa mot värnlösa djur. Vi själva är skygga mot främmande människor och ibland är Matte glad för det för hon vet hur det kan sluta om man inte är det, fast hon tycker såklart också att det skulle vara bra om vi iallafall vågade visa oss för hennes vänner men icke. Speciellt Poliser borde ha mer vett än att skjuta en katt, man får faktiskt inte ta till vapen mer än i nödvärn och jag tror knappast att en katt kan göra tillräcklig skada för att befoga det.

  1. Mjau, vilken katt som helst som blev jagad och stressad av främmande människor skulle väl kanske göra något för att försvara sig??? Dubbelsuck…
   NosPuss Wikki

 2. Den enda fråga som kommer upp i mitt huvud när jag läser dessa artiklar är VARFÖR??? Varför gör man så mot ett levande djur???

  Som jag skrev på facebook ang katten Kajsa:
  I artikeln stod ”kolonilottsägarna var så rädda för 1,5-kiloskatten att de inte vågade sig nära den”. Trodde de kanske att hon var en tiger?!? :O Det är ju så dumt att det inte är klokt!

  Sannolikt försökte väl hon som blev biten att klappa eller lyfta upp den okända katten och då gick det som det gick… Alla katter som känner sig trängda bits väl???? Det är väl så att säga en naturlig försvarsreaktion. För flera år sedan hoppade grannkatten upp och bet/klöste sig fast i min arm när den blev rädd av en dörr som smällde igen, vi var vanligtvis goda vänner (och fortsatte att vara det efteråt), men nu blev han rädd, skulle jag ha larmat polisen då och sett till att han blev avlivad?!? :O
  Jag upplever det hela chockerande!!
  Dags att ringa till Kicki och säga att vi kan ta hem en katt till nu… 🙂 Det finns för många katter som blir illa behandlade ute, Frank o Linnsen får maka på sig!! 😉

  RIP Kajsa

  1. Mjau, det är nog många som gör… Ändå händer detta igen och igen. Hur skapar man kunskap och empati hos människor, det är nåt jag undrar över. Hur gör man så att inte problem löses med avlivning? Hur skyddar man den svagare? Jag höjer tassen och protesterar!
   Tack underbara vänner för att ni finns!
   NosPuss Wikki

 3. Varken jag eller matte har egentligen inga som helst rumsrena ord för att tala om vad vi tycker om dessa fall !!!
  Förbenade PUCKOtoter är vad dom är allihopa som utsatt katterna för detta lidande !!!
  FRÄS och MORR och ändå mer FRÄS och MORR ända nere från magen !!!

  1. Mjau, det bästa man kan göra är: Hjälp kattorganisationerna i din trakt att agera – stöd dem och höj tassen! NosPuss Wikki

 4. Blir alldeles tårögd av att läsa. Förstår inte hur människor fungerar när dom gör såna här saker. 🙁
  Kram

  1. Ja det är mycket man inte förstår… Man så kan vi protestera och säga ”Låt det inte hända igen! Aldrig!” med lite fräs – det behövs! NosPuss Wikki

 5. Vi är så rasande att vi bara skakar. Att polisen beter sig så där, visar bara att de inte är kompetenta för sitt jobb. Vi vill skicka protestbrev där vi kräver att ansvariga skjuts i huvudet eller får sparken.

  1. Mjau, nej vi ska utbilda, förklara och förtydliga, sakligt och kunnigt, och lära folk som har katter omkring sig vilket fantastiskt djur det är, och hur det ska skötas. Att förändra synsätt är bättre än nackskott, tror jag… NosPuss Wikki

   1. 😉

    Jag håller nog med både Sippo och Wikki i denna fråga… Först försöka få folk att förstå, och om det inte går: nackskott! 😉

    1. Ähum, jag är inte riktigt säker på om det var så jag menade… *fniss* Men tack för vinklingen, humor behövs ibland för att man ska orka med! NosPuss Wikki

  1. Nej, det är så svårt att förstå… *sniff* Men under tiden får vi hjälpa de katter vi kan, på alla de sätt vi kan. För det gör skillnad! NosPuss Wikki

 6. Man undrar hela tiden VARFÖR? Varför gör folk så här? Tycker de att det är kul eller? Det verkar ju så totalt meningslöst, särskilt när man tänker på hur mycket kärlek och mys och gos man kan få av en katt. Men uppenbarligen saknar somliga både denna insikt och normal empati. Åh, vad man önskar att man kunde ta dem på bar gärning, i sällskap med en Hulkentyp eller alternativt någon form av vapen…
  Kramar och tassklappar

  1. Mjau, det stämmer Frasse, man undrar så – vilken skruv i hjärnan har lossnat på dem? Och hur hjälps vi åt att höja tassen för dem som inte har det lika bra som vi har??!! Det bekymrar mig mest! Dags att ha en ny auktion tror jag! NosPuss Wikki

 7. Hmm, nu har vi varit i kontakt med Kicki och hon ska nu ta kontakt med ”er flickor”, du är väl med och bestämmer Wikki?, och se vilken katt som kan passa Linnsen o Frank. Har hittat flera kattidater på hemsidan… 😉

  Något gott kom ut av alla dessa tråkiga nyheter, ännu en katt kanske får ett hem! 🙂

  1. Å vad gulliga ni är! Mjau, jourhem behövs akut i massor – det dyker upp stackars missar hela tiden.. Tack snälla Linnsen och Frank för att ni delar med er av matte och lillhusse! TassKram Wikki

  1. Mjau, sådant hjälper alltid någon liten kisse! Det är sådant jag menar med att det finns goda människor och hur goda gärningar fortplantar sig. Ni är underbara! TassKram Wikki

  1. Mjau men jag blir så ledsen för när jag går in där och försöker skriva kommentar och titta så säger blogger ”Bloggen har tagits bort
   Bloggen på buskatterna.blogspot.com har tagits bort. Den här adressen är inte tillgänglig för nya bloggar” – varför blir det ofta så med er blogg?
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *