Sorgliga besked om rävdvärgbandmask

Nyheterna är just släppta om att SVA funnit dvärgbandmask hos en smittad räv som skjutits i Uddevallatrakten, vilket är första gången parasiten påvisats i Sverige. Det kanske inte bekymrar dig så mycket – men faktum är att just denna bandmask är farligare för dig som människa än för mig som katt! Och det allvarliga är att den som blir angripen kanske inte märker av det förrän om 10-15 år…

echinococcuslifecycle

Men än värre är att detta fynd troligen kommer att blåsas upp av media till enormt hysteris-ka proportioner och skrämma vettet ur folk så att de inte ens längre kommer att våga gå ut i skogen och plocka svamp eller bär ens i områden där smittan INTE finns!

Risken att bli smittad av maskägg om man plockar blåbär eller kantareller och därefter bli allvarligt sjuk är ungefär en promille jämfört med risken att bli överkörd av ett fordon i trafiken. Ändå kommer du att fortsätta färdas med cykel, bil eller buss, eller hur? Risken att du drabbas av hjärtinfarkt av oro eller av andra långt smittsammare människosjukdomar via någon form av folksamling är mångfalt större. Men det är dvärgbandmasken som kommer att stå på löpsedlarna i morgon, garanterat! *suck*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

5 reaktioner till “Sorgliga besked om rävdvärgbandmask”

    1. Mjau, och nån skrek om att det var nog bäst att skjuta alla vargar då. Han fattade tydligen inte att det ffa är rävar och råttor som sprider den… Kanske inte så kul att jaga råttor jämfört med varg! *suck*
      NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *