Dags att sätta koppel på ungarna?!

”Yngre barn” – vad tänker ni på för åldersgrupp då? Det måste i alla fall ha varit barn gamla nog att gå på stan utan vuxens sällskap och tillräckligt snett ute redan i tillvaron för att misshandla den unga svartvita katten Frigg mitt i centrala Säffle!
frigg
Tack vare Hemtjänsten i Säffle har 19 veckor gamle Frigg åtta av sina liv kvar! För det var de som ingrep och stoppade en grupp yngre barns grymma hantering av den förrymda katten. De hade sett hur barnen slog kattungen med käppar, sparkade den och höll honom i ett strypgrepp.

Frigg hade rymt hemifrån förra torsdagen, och hans ägare hade letat förtvivlat, berättar NWT Säffletidningen. I en notis i samma tidning i tisdags annonserade Djurskyddet att de tagit hand om en katt.  ”Vi åkte och hämtade kattungen som var svullen och öm över ryggen och givetvis väldigt chockad. Det vi är rädda för är hjärnskador, men hittills verkar katten ha klarat sig.” förklarade Ulrika Kyrk från Djurskyddet Säffle/Åmål. Frigg hade svårt att andas, ont vid svansroten där förmodligen många slag träffat och fick smärtstillande under ett par dagar.

Lyckligtvis såg Friggs ägare annonsen i tidningen och snart kunde han återförenas med dem. Och nu är han så gott som återställd. Men jag hoppas verkligen att Hemtjänsten var tuffa nog att ta uppgifter på barnen och låta det följa den polisanmälan som sedan Djurskyddet, dit katten togs, upprättade, så att sociala myndigheter kan ingripa. Frigg är nämligen inte den första katten som utsatts för våld i detta område…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

16 reaktioner till “Dags att sätta koppel på ungarna?!”

 1. Egentligen tror jag inte på ’öga för öga’ metoden, men ibland undrar jag om det inte är det enda som hjälper! Litet hugg och slag så att ung*******na får känna på hur ont det gör och hur rädd man blir. Tvångsomhändertagande av föräldrarna som uppenbart inte har förmåga att lära sina barn respekt för alla levande!

  Hoppas nu stackars Frigg klarat sig med ’bara’ de kroppsliga skadorna efter slagen och att han inte fått några hjärnskador. Lider med den lille stackaren.

  1. Kan en liten katt fostra sina ungar så borde väl människor också vara lika duktiga? *suckar* En fast tass är nog viktig, liksom en kärleksfull tunga! NosPuss Wikki

 2. Men va f-n… Jag blir så förbannad. Tyvärr händer väl ingenting. Det var ju barn, och barn får ju typ göra som dom vill och begå vilka brott dom vill. *cynisk*

  Jag tycker faktiskt inte förslaget om att straffa föräldrar för brott som barnen har begått var helt vansinnigt. Det kan inte jämföras med om man skulle börja straffa folk för sånt som andra vuxna i deras familj hade gjort – DET kan man ju inte göra i en rättsstat. Men barn som man själv har vårdnaden om är man ju lagligt ANSVARIG för, på ett sätt som man inte är lagligt ansvarig för andra vuxna personer bara för att man råkar vara släkt med dom. Man kan ju straffas för när ens HUND har ställt till med nånting t ex… så varför inte ens barn?

  1. Mjau, någonstans måste ju ansvaret landa – och jag tycker att man ÄR ansvarig för sina barn tills de flyttat hemifrån! *suck* Och ett ”allmänt” ansvar över huvud taget för föräldrar att lära sina ungar hyfs och hut! NosPuss Wikki

 3. Åh Wikki så gräsligt! Det här är vår mattes mardröm! Vet du, det och soptunnan! Men hon har aldrig tänkt att man kan slänga en levande katt där! Ännu en sak att oroa sig för!

  Ägentligen hjälper det inte med ett straff utan straff och utbildning! Utan det kommer ungarna att bara fortsätta! Hur får man barn som är så snedvridna att ändra sitt beteende?

  Vi har inget bra svar, därför är det så viktigt att ge barn tid och lära tidigt vad som är rätt och fel. Puh vi blir så ledsna : (

  Sven och Signe (NosPuss glömde vi ju : )

  1. Mjau det finns mycket man kan göra genom bra ungdomsprojekt ”innan” det gått för långt. Men som alltid så finns det inga resurser till skolorna. Het valfråga mao! Barn ska få läras sig respekt för livet. Selma är lycklig som får växa upp med katter…
   NosPuss Wikki

 4. Jag förstår verkligen inte hur de kan behandla något levande på det viset. Och vad gör föräldrarna? Förresten så har vi fått vår tillökning nu 🙂

  1. Mjau underbart! *spinner* Grattis!
   (Skrev faxixt ett grattis här på bloggen för några dagar sen!)
   NosPuss Wikki

 5. Jag blir så förgrymmad! Vad är det som händer med ungar egentligen, är det grupptryck eller vad f*n är det som utlöser att man ger sig på ett oskyldigt litet djur!

  MORR!!!

 6. Bedrövligt, och vart tog respekten för levande varelser vägen? Bra av hemtjänsten att gripa in.
  Men man undrar verkligen var man får en sån idé ifrån. Nosbuff

  1. Frågan är om det ens är en fullständig idé eller utveklad tanke? Jag tror snarare det är någon förvirrad drift att hävda sig utan syfte eller mål. Ren tanklöshet, snarare. Och så kommer en stackars liten kisse i vägen… *suck* TassKram Wikki

 7. TACK OCH LOV, för att det finns handlingskraftig hemtjänstpersonal!
  Kattmammor är tuffa uppfostare, men så blir ocså deras ungar både trevliga och empatiska!
  Tyvärr, så finns det alltför många ouppfostrade barn och ungdomar, som misshandlar djur, mobbar mm. Därmed drar vi också slutsatsen, att det finns alltför många inkompetenta föräldrar.
  Ex.
  En kattunge ca 5 mån. gammal fick ena bakbenet avsparkat (som tur var hittades han och vet.kostn. gick på ca 10.000:-, men nu mår kissen bra och har fått ett hem), en igelkott tvingades vara fotboll åt några ungdomar (vill inte skriva var) och några ällingar stenades ihjäl.
  Det är verkligen SYND om dessa barn och ungdomar, som inte har fått lära sig att umgås med djur och fått uppleva glädjen i detta umgänge. De går miste om en värdefull del av livet
  Vi är själva två fd hemlösa kattungar, som numera, när vi är vuxna, njuter i vår trygga tillvaro med matte. MEN, vi vågar inte gå ut, så matte undrar vad vi har varit med om.
  Förmodligen krävs det att föräldrarna till dessa barn och ungdomar ställs till ansvar, för att få en förändring till ständ.
  Men, men de (ungdomarna)ger sig på både räddningstjänst,polis, ambulans, kollektivtrafik mm med både stenkastning och beskjutning också. (Vi tänker på allt som händer i M-ö)
  HELT SJUKT!

  1. Mjau, och t ex hör jag människor inom myndigheter säga ”Ändå ser ni bara det som syns på ytan, ni skulle se allt elände som verkligen händer…” och det vill man inte tro på?! En kattvän berättade ”Ja vi måste också säga till barnen i de asylsökande familjerna att i det här landet kastar man INTE sten på hundar och katter!” Puh, vi har mycket kvar att kämpa med! *suck* NosPuss Wikki

 8. Det här är hemskt att läsa, inte bara för den stackars kattens skull. Många barn som plågar djur går sedan vidare och plågar inte bara annra djur utan även människor. Många av de massmördare som finns har börjat med att plåga djur. Det är jätteviktigt att sociala myndigheter ingriper med kraft mot såna barn. Det är inte naturligt att njuta av att plåga nån!

  1. Mjau det där senare har du helt rätt i – och många ”störda” personligheter hade kunnat hållas i kontroll om någon bara uppfattat det där inledande djurplågeriet, usch ja… Måtte det finnas vuxna som griper in nu! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *