Berättelsen om Lisa och Tiger

Håll varandra ni stadigt i tassarna, kära kattvänner, för nu ska bloggkatten Wikki berätta en sann saga ur verkliga livet, och den är som ni förstår både spännande och sorglig!

lisa1

Den här sagan handlar om lilla svarta Lisa, och jag har fått den berättad för mig av katterna Frank och Linnsen…

Det var en gång en kattflicka som hette Lisa. Hon var en underbar liten katt, med rosarött halsband till sin alldeles kolsvarta päls, som sprang omkring och busade här i vårat kvarter och lyste upp tillvaron. När vi först såg henne ute var hon så liten, kan inte ha varit mer än ett par månader gammal och vi tyckte att hon var alldeles för liten för att vara utekatt. Vad tiden led så blev hon större och tuffare, vi hörde henne slåss med Tiger, en stor orange slagskämpe till katt här på gården, och vi tänkte att ”nu hittar man bara slamsor av henne”, men Lisa kämpade på.
En dag såg vi från vårat fönster hur Lisa var på väg upp för Tigers fina kattrappa upp till hans balkong. Vi undrade hur det skulle gå med tanke på hur mån Tiger är om sitt revir. Men det vi fick se var hur Tiger och Lisa var vänner, de satt och pratade och umgicks på hans balkong.

Men så en dag nyligen träffade vi Tigers matte, hon frågade om vi hade hört att Lisa var död? Nej, det hade vi verkligen inte hört!  Jo, det var så att hon hade fått höra på omvägar att Lisa skulle bli avlivad, hennes matte och husse hade ganska nyligen fått en bebis och skulle därför byta lägenhet och flytta till 3:e våningen i samma hus, istället för som nu, bo på 1:a våningen där Lisa kunde gå in och ut som hon ville från balkongen. Tigers matte skyndade sig då att skriva ett brev till dem där hon erbjöd att Lisa kunde få flytta in hos henne och Tiger. Tigers tidigare kompis hade dött några år innan och hans matte hade faktiskt funderat på att skaffa en ny kattkompis åt honom så han inte skulle vara ensam och då passade ju Lisa perfekt eftersom de redan var vänner!
lisa_o_tiger1
Men det brydde sig alltså Lisas ”så kallade” husse och matte inte om (ÄKTA hussar och mattar gör inte så här!!!) utan de avlivade Lisa! De brydde sig inte alls om att den lilla underbart söta kolsvarta katten med det rosaröda halsbandet kunde få flytta in i grannporten och få både kompis och egen utetrappa, eller att det ju faktiskt finns ett stort katthem här i Örebro som man kan lämna in katten hos om det inte finns någon annan möjlighet. Vi är glada att berätta att Tigers matte gick ner och skällde ut Lisas familj när hon fick höra att de avlivat henne, trots att möjlighet till ett nytt hem fanns bara en port bort. Själva så morrar vi när vi ser dem! Och som både vi och Tigers matte har gråtit över att man kan göra så mot en liten katt…

Lisa fick alltså sluta sitt liv ca 1,5 år gammal för att hennes familj inte ville ha henne mer när bebisen kom, kanske var hon inte lika söt när hon blev lite större? Förhoppningsvis så hade hon inte ont eller förstod vad hennes så kallade familj skulle göra med henne när hon avlivades, vi hoppas också att hon avlivades ordentligt hos en veterinär och inte fick dö på nåt annat plågsamt sätt, med så lite kärlek till sin katt kan man nog inte vara säker på att de lade pengar på att avliva henne.

 

 Nu springer Lisa omkring med de andra katterna uppe hos Skaparkatten, hon busar och gör likadana kattungeskutt och racingar som hon gjorde här på jorden, men nu behöver hon aldrig mer bli sviken av människorna!

Så jam, nu har jag berättat sagan om Lisa. Jag önskar bara att den hade fått ett lyckligt slut… Vårt katthem i Örebro hjälper årligen hundratals katter att få nya hem. Stöd Ditt Lokala Katthem du också!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

22 reaktioner till “Berättelsen om Lisa och Tiger”

 1. *Gråter* & ? värker,detta är såå hemskt!

  Stor Eloge till alla Katthem & de som Hjälper till/ Jam & Kram på er från oss…

 2. Tyvärr har jag hört den här historien förut. Inte om Lisa, men om alltför många av hennes kompisar. En del människor tror att det inte går att kombinera barn och katter, när det i själva verket verkar vara så att små barn som lever tillsammans med katter har mindre tendens än andra att utveckla allergi senare i livet. Bra att de blev utskällda, men man undrar alltid hur sånt här kan hända. Har såna människor inga hjärtan i kroppen, eller vad är det för fel på dem?

  1. Mjau, man kan undra varför människor som vet hur mysiga katter kan vara missunnar sina barn detta? Och skulle man råka ut för allergi så finns det ju möjlighet till omplacering. För nog vill man väl att kisse ska få leva?!!! TassKram Wikki

 3. Så sorgligt! Jag blir så arg när folk gör så! Vi väntar barn nu i september, men inte gör vi oss av med katterna. Har blivit paff då en del faktiskt helt allvarligt har frågat ”Vad ska ni göra med katterna nu när ni får barn då?” Vadå göra????

  1. Suck det är lika befängt som att säga ”Vi har tänkt skaffa katter så nu måste vi göra oss av med barnen….”
   NosPuss Wikki

 4. Åhhh! Nu får Lisa upprättelse…

  Hon var så söt och snäll och hon galopperade fram här i området när hon såg något spännande.

  Berättelsen får ett ännu tråkigare slut när vi har fått höra från Tigers matte att flickkatten Maja flyttat in och Tiger och hon bråkar så att päls och klor ryker! Så klart, Tiger vill ju ha sin Lisa tillbaka… :/

  1. Men det är väl inte samma familj som har en ny katt???! *mutter morr?* Men Maja och Tiger kanske mäklar fred ändå och blir vänner, hoppas jag! NosPuss Wikki

 5. Vi gråter för lilla lilla Lisa… Ja, Wikki, vi behöver nog inte berätta hur vi känner oss inombords, alla de känslor som väller fram…!

  Tasskram

 6. Alldeles bedrövligt.
  Usch o fy för så´nna människor.
  Gråter förståss och Signe tröstar.
  Nalle

 7. så oerhört sorgligt, att det finns sådana människor, som istället för att omplacera bara avlivar en frisk ung kisse, gråter när jag tänker på det, och varför avlivar veterinären en frisk ung katt???? Min veterinär gör det INTE, försöker omplacera själv, annars rådet att gå till annan veterinär med rymligare samvete, här fanns ju ett hem klart att ta emot Lisa, varför, frågar man sig igen.

 8. Wikki, vår matte och vi mår så dåligt när vi hör om så DÅLIGA människor! Det är vad de är! Dåliga människor! Vi har en lillmatte som vi tar hand om och inte skulle vår matte göra sig av med oss!

  Dessutom utan att lyssna sig för och där det fanns en lösning som var bra för alla. Stackars Tiger som har mist en god vän : ( Vi gråter.

  Idag gav vi vår matte en fästing i baken som present. Den hann inte bli så stor men hon blev rädd och vi fnissade gott : )

  Vi läser allt även om vi inte haft så mycket tid till kommentarer!

  NosPuss Sven och Signe

  1. Fnissade åt fästingen. De kan minsann sätta sig litetokigt. Landetkatterna ordnade så att Stora matte fick en fästing mitt på bröstet, hon blev alldeles vindögd av att pilla bort odjuret… NosPuss Wikki

  1. Å ni känsliga själar – jag får snart sätta en varningsskylt särskilt till er var gång jag skriver något allvarligt! *suckar* Jag menar ju inte att göra er ledsna! NosPuss Wikki

 9. Nej, nej, nej! Det är Tigers familj som har hämtat hem en kompis tii Tiger, nämligen Maja.

  Men tyvärr vill ju Tiger bara vara med sin Lisa, så nu vill han inte gå hem där den nya ”dumma” katten Maja finns…
  Kattkärlek…

  Lisas familj hoppas vi aldrig någonsin skaffar ett djur igen! 🙁

  1. Mjau kanske skulle Tigers familj prova med lite Feliway? Och så är det ju noga att de visar att Tiger fortfarande är katt nr 1 hemma. Hoppas att det går bra! NosPuss Wikki

 10. Jag fick tårar i ögonen när jag läst den här berättelsen. Hur tänkte de här människorna egentligen?!

  1. De tänkte nog bara på sig själva – att inte ge bort något kanske? Ja jag fattar inte. *snyft*
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *