Katter i Kina

Om vi tycker att katter har det tufft här, så är det ingenting jämfört med hur katter har det i Kina…

kattxian
Bilden här har jag fått låna från Robert Fransson, som har sajten Mittens Rike (Massor av bra guider och information för den som planerar att resa till Kina!), det är från en marknad i Xian och det är två stackars katter ihopklämda i en bur. Snöret som ligger på buren är ett koppel som slutar vid den vita kattens hals. Vatten och toa saknas… Robert förklarar att det här är en rätt vanlig syn på djurmarknader eller djuraffärer – katter sitter i små burar och ser ganska bedrövade ut. Ingen reagerar på detta då det är så det alltid har varit.
mao_katt_kinesiska

Här är ”mao” – tecknat för katt på kinesiska. På något sätt tolkar jag det stiliserat (Jag har säkert fel!) en människa till vänster som lyfter ned en katt i en bur?

Det finns älskade huskatter som vårdas mycket ömt också i Kina, men kulturen kring katter är inte alls den vi är vana vid. Hellre har folk små hundar, berättar Robert, och traditionellt i Kina, och till viss del även nuförtiden, anses katten vara en aning ondskefull, lömsk och opålitlig. Kattens motsats är då hunden som anses vara väldigt lojal och trogen. (Även i Kina finns talesättet om att hunden är ”människans bästa vän”.)

chinesezodiacchibiwheelbydarkuangel

I den kinesiska astrologin finns 12 olika djur. Hunden är ett av de 12 djuren men katten fick inte vara med. Anledningen är att ingen vill bli jämförd med en katt i Kina. Att bli betraktad som kattliknande i Kina betyder att man är en misstänksam person som drar sig till den som har pengar (liknelsen med katter är att katter då drar sig till den som ger dom mat). Kattlika människor anses även vara självständiga och stolta personer som lätt kan bita ifrån om man närmar sig vid fel tillfälle. De sägs även vara lite lata. Skrocket säger också att om en kvinna drömmer om en katt när hon sover så betyder det otur – att hon kommer att förlora sin eventuella förmögenhet efter en sådan dröm.

En av de vanligaste föreställningarna är att man överallt äter katter. Robert, som varit mycket i Kina har dock i alla fall inte träffat någon som gjort det. Även om det sägs att man, särskilt i södra Kina, äter allt med fyra ben förutom stolar och bord. Däremot är det ganska vanligt förekommande att man äter hundar, främst på koreanska restauranger.

(Varning för länk till otäcka bilder som jag inte orkar visa igen) Jag skrev om den brutala kattmarknaden Three Birds’ Market i Guangzhou i slutet av 2008, och kan tyvärr inte heller vidimera om den finns kvar eller ej. Det blev en världsopinion mot katt- och hundköttsmarknaden där ett tag, men hur pass bestående det är vet jag inte.

Vad man får beakta är också här en skillnad i att betrakta katt och hund som slaktdjur (Precis som grisar och kycklingar – men den brutala hanteringen där borde ju vara stoppad hoppas man!) istället för husdjur, något som vi inte är vana vid.

violetthrowninthetrash

Men även i Kina finns det förstås människor som verkligen älskar katter och det finns också kattorganisationer som tar hand om hemlösa och övergivna katter. De har sällan katthem utan jobbar mer med foster/jourhem och TNR-projekt, t ex i Shanghai och i Peking (Den senares hemsida är dock inte uppdaterad på länge). Katten Violet ovan hade kastats i en soptunna men räddades i ett fosterhem för att sedan kunna adopteras ut. Ringormssmittade Claudio hade samma tur.
claudio
Det finns alltså kattälskare i Kina som slösar både omsorg och kärlek över sina katter! ”Det är i alla fall som tur är inte lika illa som den bild man kan få om man följer media.” avslutar Robert.

Vem vet, nästa nish på hans spännande Kina-resesajt blir en guide till olika katthem, eftersom han är kattälskare?!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Katter i Kina”

 1. Ja, det gör ont i hjärta och hela kroppen när man hör, ser och läser om våra kära vänner i i Kina!!! Matte har stöttat något projekt för katter och hundar i Kina, som WSPA har haft och fortfarande (?) har. Men oj, det går alldeles för långsamt att försöka att förändra och ändra människors (o)vanor och ingrodda traditioner… Men, det var ju en liten tröst att höra Robert säga att en del av ”det som sägs” om Kinas syn/hantering av djur är överdrivet… Men, bilden på de två små i buren… vi gråter…

  Tasskram

  1. Mjau, man får en mediabild som nog ofta fokuserar på det som ”säljer” – jag ville försöka förstå det bakom, och då fick jag bra hjälp utav honom!
   NosPuss Wikki

 2. Mår så fruktansvärt dåligt när jag läser och ser bilderna, kommer att tänka på andra bilder där hundar hängs på stora köttkrokar, blir slagna med påkar, flådda levande och grillade levande..tror det var PETA som filmade och skrev om just det. Det är så fruktansvärt =( Jag själv väljer att inte åka till sådana länder, undviker även de typiska semesterorterna i medlehavet..jag klarar helt inte av att se alla lidande djur, det känns som att jag ska gå sönder.

 3. Jag höll utkik efter hur djur behandlades då jag var på resa i Kina 2008. Såg en hel del magra och hemlösa (tror jag) hundar, men aldrig några katter. Kanske är för att de hålls i bur? Det där tecknet liknar faktiskt en människa som sätter ner en katt i bur.

  1. Mjau, man hör så många olika versioner, och tänker att det sker nog en utveckling även i Kina…
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *