Kattfaror i värmen

jumpcat

Alla vi katter är värmeälskande djur, och hur vi dras till minsta lilla solfläck för att njuta, det vet varenda kattägd människa – hur liten obekväm eller otillgänglig den lilla solstrimman än är… Men katter söker också svalka, solskydd och vatten nu när sommaren står som hetast. Här kommer några viktiga saker att tänka på:

Hur många av er vet hur man ska kyla ned en överhettad katt?!

För katter kan faktiskt få ”värmeslag” precis som människor och andra djur om de vistas alltför länge i stark värme och i synnerhet om de inte har haft tillgång till vatten eller skugga!

Här är några av signalerna om att katten far illa i värmen:

 • Andningsproblem – katten flåsar ansträngt, rosslande eller hyperventilerar

 • Katten verkar rastlös, orolig och kanske vankar runt som ”burstressad” eller rör sig vingligt och vacklande, kräks

 • Hjärtat* slår snabbare än normalt

 • Slemhinnor* i munnen är kraftigt mörkröda – mörkröd/lila tunga (Kan också bli vitblekt tandkött)

 • Klibbig ”seg” saliv

 • Blanka ögon

 • Förhöjd kroppstemperatur* – en katts  normala temperatur ligger mellan 38-39 grader, över 40 grader mår den mycket dåligt

 • Är svårkontaktad och viljelös, slö eller på väg in i medvetslöshet

regnkatt1

Om din katt visar några av ovanstående tecken, och verkar allvarligt medtagen och allmän-påverkad, kyl ned den snarast! Det gör du enklast genom att blöta den med ljummet – inte iskallt! – vatten och sedan hålla den inlindad i en fuktad handduk eller hålla en isklamp växelvis mot nacke, huvud och bröst korta stunder. Tänk på att kyla ned sakta – katten ska inte bli iskall, vilket också är farligt – bara återställd till normaltemperatur.  Du kan låta katten dricka små omgångar svalt vatten eller slicka på en isbit. Ta tempen på katten och gör det sedan ofta (Så att du ser om den går upp eller ned), minst var tionde minut tills den kommit ned till 39 grader.

Kontakta också genast veterinär – värmeslag kan bli livshotande, i synnerhet för en katt som kanske har nedsatt hälsa eller är äldre. Det kan krävas dropp och medicinsk behandling, i synnerhet om katten kommit i chock eller koma. Katter som haft värmeslag tidigare drabbas dessutom lätt igen.

Gör en svalkande bädd åt katten genom att lägga kylklampar (Eller något annat ur frysen – något ska man ju ha påsen med frysta gröna ärtor till?) i transportkorgen när du sedan åker till veterinären. Mer bra fakta kan du läsa här.

Förebygger du värmeproblem för din katt?

Inte bara i bilar eller utomhus utan även inne i en del bostäder blir det outhärdligt varmt nu i sommarsolen. Gör vad du kan för att se till att både utekatter och innekatter har tillgång till massor av svalt vatten för att inte bli uttorkade! Ställ flera skålar och byttor med vatten på många platser, och en isbit i vattenskålen eller en kylklamp under den håller vattnet fräscht lite längre. Om det skulle råka gå några hemlösa katter i din hemtrakt, tänk på dem nu och ställ ut friskt vatten utomhus! (Även andra djur uppskattar det!) Byt eller fyll på vatten ofta.

Du hittar flera bra tips här. Tänk också på att blötmat fort blir förstörd i värmen eller flugor lägger ägg i den. Låt den bara stå framme så länge katten äter, ställ den sedan svalt och ta fram igen när katten är hungrig.


persienn2

Skapa skugga så mycket som går – dra för persienner eller gardiner, fäll ut markiser – och ordna maximal ventilation.  Om din katt vill se ut, lämna utkiksplats i ett rum men ha fördraget i de andra! En normalhändig snickare kan göra ett stadigt och säkert stålnätfönster som är kattsäkert på beställning, och det kan kompletteras med ett tunt tyg eller myggnät, så har du själv också glädje av det! Går det inte att ha fönstren öppna, skaffa en rums-AC eller åtminstone en fläkt!

Trivs din katt i badrummet? Fyll en decimeter iskallt vatten i badkaret innan du går till jobbet och lämna dörren på glänt. (Ett tips: Ställ en 2-liters gammal glassburk full med vatten i frysen på kvällen. Nästa dag har du en rejäl isbit – lägg den också i badkaret.) Vattnet kommer att kyla rummet en aning och ger också  katten en svalare liggplats intill karet.  Tvättstället brukar också vara ett populärt liggställe, så se till att det är tomt.

kattvatenskidor1

En del katter uppskattar att få tassarna doppade i svalt vatten, eller att få pälsen fuktad med en våt handduk. Prova vad din katt trivs med, och hjälp den att må bra i sommarvärmen.

Skapa en svalkande bädd åt din katt med kylklampar i korgen också om du måste ut och resa med misse i värmen! Tänk på att skuggor flyttar sig och att ett fordon snabbt blir en stekhet bastu. Lämna ALDRIG din katt utan tillsyn i en bil i solen – ALDRIG!

Vet du att katter kan bli solbrända?

Vita och ljusa katter liksom katter av raser med mycket tunn päls, som t ex rexkatter, kan behöva hjälp med solskydd för att inte bränna sig i solen! De förstnämnda, de vita katterna ”bränner sig” på öronen och i ansiktet om de inte är vana att vara ute. Korthårskatterna har samma känslighet på hela kroppen, och ska skyddas från alltför stark sol ungefär som små barn – med solcreme med hög solskyddsfaktor. Till exempel apotekets Helosan Sol fungerar bra. Håll katterna inomhus den tid på dagen när solen steker som hårdast.

* Stjärna ovan markerar saker som kan vara klokt att ta reda på hur de är eller ser ut när din katt är frisk och i ”normalt tillstånd”:

 • Slemhinnor: Ta en noga titt på vilken färg din katts tandkött, tunga, gom, svalt och nos normalt har! Tandköttet på de flesta katter är jämnt blekrosa till exempel. Vid skada eller chock kan det blekna till vitare färg, också en viktig varningssignal alltså.

 • Hjärtat: En katts hjärta slår mycket snabbt. Lägg örat intill

  pulshjrta3

  bröstet och lyssna hur din katts hjärta låter i vanliga fall, när den ligger och sover eller när den busat runt lite. Lär dig känna igen kattens normala hjärtrytm!

 • Temperatur: Precis som hos människor varierar normaltempen hos katter. Ta därför tempen på din kisse någon gång ibland även i friskt tillstånd, så har du ett utgångsvärde att jämföra med vid sjukdom.

Var rädda om er nu i värmen, alla kattvänner! (Det här blev så långt bara för att jag inte orkade göra det kortare…)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Kattfaror i värmen”

 1. Wikki tack för att du påminner alla! Så himla bra tipps! Matte brukar gå på kurs för sommarens faror i Göteborg : ) Det är en del djur sjukhus som har dessa gratis! Himla bra!

  Kall-nos-puss Sven och Signe

  1. Har din matte eller husse bara tittat igenom det här, så kan de agera rätt om fara skulle uppstå – brukar jag säga. De där kurserna låter helt suveräna – önskar att det kunde finnas sådana här i Örebro också!
   TassKram Wikki

 2. Hej!
  Jag har funderat ett tag på hur jag ska göra med mina innekatter när det blir så fruktansvärt varmt i min lägenhet nu på sommaren och jag inte kan ha några fönster öppna. Tack för bra tips och saker man ska tänka på! Det har gjort mig betydligt lugnare =)
  Kram från Abra och Foppas matte

  1. Men du ska ha ett ? för att du tänker på och bryr dig om dina katter – det är alldeles för många som klagar över värmen men inte ens tänker på att deras husdjur far illa!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *