Du stängde väl fönstret?

fns_kat
Nu är den här, tiden med värme och solsken… Alla fönster och dörrar ställs upp för att släppa in en eventuell välkommen vindpust. Och det är nu som alla innekatter rymmer!

Till exempel Göteborgs Katthjälp berättar att de är dränkta i mail från människor vars katter försvunnit just genom det tillfälligt öppna fönstret…

Tänk om folk lärde sig dessa enkla regler:

 1. Stäng in katten/katterna i ett rum för sig.

 2. Vädra ordentligt i de övriga rummen.

 3. Stäng igen. Kolla att inga öppna rutor glöms. En vädringsspringa på ett par millimeter kan öppnas av en enträgen tass.

 4. Släpp ut  katterna. Vädra vid behov det första rummet med stängd dörr.

fonsternat
Och för att vara praktisk: Skaffa en rejäl nätdörr eller nätfönster, med en stadig ram. Det går lätt att tillverka själv, och myggnät i plast finns på rulle. MEN sätt först ett finmaskigt hönsnät på INSIDAN av myggnätet i nätramen, så att katten inte kan kloa sönder själva myggnätet! Det är enda sättet att våga ha öppet för vädring. Annars ska man inte ha på glänt ens, även om man själv är hemma och i närheten.
kik
Katthjälpen skriver också: ”Det är verkligen ett ögonblicksverk för nyfikna katter att rymma ut, men det är en helvetisk påfrestande resa att sen försöka fånga in dem igen….så TÄNK EFTER FÖRE och håll stängt hemmavid i sommartid!”

Skicka gärna detta vidare till alla du känner så kanske det bidrar till att antalet katt-rymningar minskar nu när värmen ska hålla i sig! Ha en skön midsommar utan ångestfylld kattjakt!

balkong_katt1

PS. Den riktigt händiga/händige bygger så klart en säker liten kattbalkong vid det öppna fönstret!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Du stängde väl fönstret?”

  1. Mjau, det är ju skillnaden med att vara förunnad utekattsliv… Matte har lovat att om vi någon gång flyttar så ska det vara till Land där vi kan få vara ute… *längtansfylld suck* En lycka att vi har tillgång till Stora mattes Landet och får frigång där!
   Ha en skön MISSsommar! TassKram Wikki

 1. Bra jamat! Förrymda kissar är ett problem. Ett annat kan vara om matte/husse bor högt upp, så att missen skadar sig om den faller ner. Ha en riktigt bra midsommar tillsammans med Nova och dina människor! Kurr och burr.

  1. Mjau, och numera är det lag på att balkonger över en viss höjd ska ha nätskydd om man har husdjur ute på dem! Det är dock inte alla som vet, inte ens hyresvärdarna!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *