Ännu ett exempel på kattens bristfälliga status

Vännerna Sixten och Puma tipsade mig om den här artikeln i Kalmartidningen Barometern:
bandages
”Tätt följd av tre hundar flydde katten in under huset och upp i ett träd. Efter överfallet tvingades den till operation. Kostnaden får, åtminstone delvis, hundägaren stå för.” Det har hunnit gå mer än tre år sedan detta hände, rättvisans kvarnar mal som bekant långsamt. Men ibland undrar man om de mal alls?

Kattägaren fick lägga ut 17 300 kr för att rädda sin katt och tyckte – med all rätt – att  hundägaren var skyldig att  betala, men denne nekade och det hela drogs till tinget. Och nu har Tingsrätten beslutat att hundägaren ska betala 10 000 kr endast, vilket motiveras med  ”att kostnaden översteg vad som var rimligt för att vårda en nio år gammal katt”!!!

Jag konstaterar bistert att uppenbarligen sitter det en okunnig XXXX** till domare i ortens tingsrätt, som saknar all insikt i vad kattoperationer kostar, då för mig ovanstående fulla belopp är fullständigt normalt vid en omfattande skada! Det är bara att ringa runt till några Djursjukhus och kolla – så skulle detta vidimeras!plster

Man kan ju vända på bilden och tänka att det varit katten som skadat en skruttig gammal hund – inte kattsingen skulle någon jurist då få för sig att sänka skadeersättningen, för skadan är ju redan skedd och någon tvekan om skyldigheten föreligger inte heller…

Vad vi ser ett sorgligt exempel på, är kattens fortfarande låga status i vissa kretsar, där kunskapen om en levande varelses fulla värde i förhållande till lagstiftningen är både bristande och godtyckligt hanterad.

*fräser* och hoppas det hörs till dem det berör!!!

**Matte har censurerat bort skällsordet! Katter ska inte säga sådant, anser hon.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

19 reaktioner till “Ännu ett exempel på kattens bristfälliga status”

 1. Man blir förbannad. Men ändå, bra att hundägarna fick punga ut med tio tusen åtminstone, bra att kattägaren orkade driva det. Tio tusen svider ju i plånkan, nu kanske dom håller bättre ordning på hundarna i fortsättningen…

  1. Mjau, tänk om alla hundar var så smarta och kloka som ni är! *blink* Jo man tycker nog att en sådan hundägare dessutom skulle åläggas någon kommendering att infinna sig på en hunduppfostranskurs så att ”olyckan” inte upprepar sig! NosPuss Wikki

 2. Vad fruktansvärt! Det visar hur lite de värdesätter ett liv. Men iofs blir man inte förvånad för man ser ju hur de behandlar sjuka människor också numera.

  1. Mjau det tycks som om världen utarmas på medkänsla och värme… Vi fosssiler som är kvar med hopp om en bättre värld får kämpa allt mer?! *suck*
   NosPuss Wikki

 3. *morr* och *spott* Nio år är ju ingen ålder på en katt, det är ju som om man skulle neka en mänsklig 45-åring vård för att det ”inte var rimligt” ur åldershänseende!

  Det är ju så att man skulle kunna hosta en hårboll i rena ilskan!

 4. Klart denna historia berör!!!!
  Usch säger jag bara, fy OCH FRÄÄÄS!!! Morr o spott!!! VARFÖR är det såhär, varför har katten inget värde?!
  Jaust nu håller vi på och fångar in en mamma med fem ungar, de finns vid en affär och INGEN har gjort något på flera veckor för att ta hand om dem. Nu är de ÖVERALLT o springer o vi har stora problem med att få in dem. Om någon hade larmat när de fortfarande ej hade börjat gå hade vi haft hela familjen vid detta laget.
  Är det inte konstigt så säg???

  Lurviga tasskramar från Sara, Nellie och Tazzlan med tillhörande bäbisar som små-spottar i bakgrunden åt denna historia!

  1. Mjau hoppas att kattfångandet går bra, och stora TassKramar till kattmammor och ungar på din vind!
   NosPuss Wikki

 5. Suck! Sverige i ett nötskal! jag bloggade idag om en stackars igelkott som varit fotboll åt ett gäng samt om 5 st förgiftade i ett område.. Ingen straffas! SNYFT!
  Kram Jam o Spinn

  1. Mjau de kan inte vara kattägare själva, för då skulle de veta vad en jourveterinär tar i betalt!!! *suck* TassKram Wikki

 6. Vi vet inte hur gammal den där domaren är, men om han/hon behöver en doktor så får vederbörande allt betala själv tycker vi. Mattes skattepengar ska inte behöva gå till att vårda en gammal (oavsett ålder) domare som alldeles uppenbart inte har uppdaterat sin hjärna något vidare.

  Frågar man en veterinär, och det tycker jag man ska göra när det handlar om att bedöma skador på en katt, så är 9 år inte att räkna som gammal kliniskt!!

  FRÄS och SPOTT med öronen bakåt!!!!!!!

  1. Mjau, jag tror att den där domaren snart kommer att få halv lön, för han är inte värd mer för sin ålder??! TassKram Wikki *ironisk*

 7. Vi instämmer och frrrääääser jättemycket och jättehögt, och hoppas att fräset väcker ”dem det berör” riktigt riktigt så att de aldrig ”somnar om” igen, om du förstår vad vi menar, Wikki.

  Buff buff

 8. Jag blir fullkomligt rasande när jag läser om det! Invektiven räcker inte till! Jag önskar att människorna i tingsrätten samt hundägaren fick genomlida exakt samma sak som den stackars katten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *