Vad är tre månaders fängelse?

Är det ett straff?! Är det en hjälp? Är det någon tröst? ”Rättvisans maskineri” liknas ibland vid en långsamt malande kvarn, och ibland frågar jag mig olyckligt om det är till någon nytta.

I dagens NA (Nerikes Allehanda, Örebrotidningen) läser jag om Kumla-mannen som hade 18 döda kattkroppar i sin bostad, och ytterligare döende katter… Han hade tagit livet av katterna med hjälp av råttgift, ett för katter helt felverkande och ohyggligt plågsamt dödssätt, eftersom giftet inte är dimensionerat eller anpassat för annat än råttor.
Det tog dem 4 dygn att dö!!!!!!!

kumla

Tidningen skriver ”Tingsrätten skriver i sin dom att Kumlabon var helt likgiltig inför katternas lidande. Det handlar om en grov vanvård där djuren varken fått tillräckligt med vatten, foder eller omvårdnad. Så här står det på ett ställe i domen: ”Vanvården har bestått i en närmast ofattbar försummelse när det gäller att hålla katternas miljö tillfredsställande ren”. När Länsstyrelsens tjänstemän och polisen tog sig in i huset i april 2009 möttes de av en ofattbar syn, det låg döda katter i olika stadier av förruttnelse i en gräslig stinkande röra av avfall. En del av kropparna hade andra katter ätit på. På sina håll var lagren av sopor till en halvmeters höjd!

Hur kan en människa låta något liknande fortgå? Mannen skyller på att han ”inte varit hemma så mycket” – han har för övrigt ett ”ordnat liv” med fast arbete, stabil ekonomi och inga missbruksproblem… men i min lilla katthjärna lyser inget annat än en stor röd varningslampa att något allvarligt fel är det ändå på honom – och då är tre månaders fängelse bara en verkningslös betald semester, varken straff eller bot.

Och lika arg är jag på kommunens miljökontor och djurskyddsinspektörerna, som inte ingrep med större kraft… Miljökontoret fick anmälan redan 2005 och enligt Kumlanytt hanterat detta med en otrolig flathet. När vid Länstyrelsen övertog djuransvaret hade de ”sökt mannen i ett års tid angående vården av katterna”, men han hade aldrig varit hemma. Antagligen hade det räckt med att de ansträngt sig med att titta in genom fönstren vid sitt första försök, så hade kanske flertalet katter sluppit dö???! Vilken försummelse ska man gradera inspektörernas hantering i?! *djup suck*

Rättvisan har fått sitt, ja visst. Men ett 20-tal katter har oskyldigt plågats till döds. Någon måste ha anmält detta till sist, och det var väl i och för sig rätt… Men TIDIGARE: Var det INGEN som såg dem? Var det INGEN som visste att katterna fanns i denna misär? INNAN det var för sent??? *tårar på Wikkis nos*

Snälla alla kattälskande människor!
Tveka inte! Våga ingripa tidigare!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Vad är tre månaders fängelse?”

 1. Nej nej nej! Ännu en gång, vet inte vilken i följden, är vi så chockade över människors handlanden och grymhet! Vi fördömmer och upprörs så oerhört, inte bara av denna grymma mans handlanden, utan också av andra människors, och myndigheters, flathet inför att ingripa och anmäla! Sen straffet, som du också skriver om ,Wikki, detta är ju en skymf, en skam, ja vi hittar inte ord nog!!! Människor läser och hör om detta i media, förskräcks av det, men det verkar som att ”fem minuter” senare är det glömt för allt för många! Vad ska till för ett riktigt uppvaknande och insikt hos dessa människor om katters, och andra ”vänners” situation, behov, känsloliv…m.m, m.m, osv? Suck…

  Visst finns det en ”drös” riktigt fina och goda människor, men det behövs så många fler!

  Du är i alla fall godhjärtad du, Wikki, och gör ett verkligt gott arbete med att försöka upplysa och förbättra !

  Tasskramar på dig!

  1. Mjau, tack snälla Will & Bellatrix för de vänliga orden! Å jag är bara en vanlig liten katt som försöker peka med hela tassen på något som alla människor borde göra något åt… Våra egna människor är ju oftast väluppfostrade och kloka med sina katter, men det är alla andra – tanklösa, okunniga eller bara nonchalanta – de behöver få veta!TassKram Wikki

 2. Tänk om något sådant där granskande tv-programm kunde ta upp ett sånt här fall där myndigheter har varit dåliga på att följa upp en anmälan. Det brukar ge bra genomslagskraft när ett sånt program gör en ordentlig insyn i kommuners m.fl arbete. Vi och vår Matte skulle iallafall aldrig tveka och ingripa om vi såg att någon katt for illa. Tasskramar till dig för ditt underbara engagerande.

  1. Mjau, det är ordning på er matte, toppen!
   Sant – ett granskande program skulle kanske kunna höja en tass! Vet vi om Sverker O älskar katter???!TassKram Wikki

 3. Wikki vi håller med. Vill inte ens tänka på det så hemskt. Vi får se det som en liten tröst på vägen, nästa gång (vi hopppas inte det behövs) kanske ett mer rättvist straff döms ut!

  Vi önskar dig en härlig helg vår lilla kattkämpe! Sen undrar vi hur baken mår, om vi får fråga : )

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, är jag kattkämpe nu också? *nosrodnad*
   Å lilla baken mår fint – jag trivs riktigt bra med sval rumpa, ska nog faktiskt be matte att klippa rent lite till, det var skönt!!!
   NosPuss Wikki

 4. FRUKTANSVÄRT! Det finns inte ord…
  Jag hoppas på ett maktskifte i höst och att de återinför Djurskyddsmyndigheten. Jordbruksmyndigheten har så mycket annat att hålla koll på, det behövs en särskild myndighet för djurskydd!

  Drömmen hade väl varit djurpoliser som rycker ut direkt när tips kommer in. Jag tror att många inte tipsar idag för att det ändå sällan leder till resultat/tar tid innan någon ingriper. Så ska det inte vara när det handlar om liv!

  1. Mjau, en DjurPolis vore kanske ett sätt att få snabbare ingripanden när djur far illa. Undrar vilket parti manska rösta påför att få till det? Jag är en väldigt opolitisk Katt…TassKram Wikki

 5. Jag blir alldeles förtvivlad varje gång jag läser sånt här!
  Tack för att du är en sån fin kattinna (hjältinna) som tar upp när katter inte behandlas väl!
  *tårar i hela morrhåren*

  1. Mjau, jag är bara en liten katt och skriver bara ord! De verkliga katthjältarna och katthjältinnorna, det är alla hittekattsmänniskor därute i verkligheten som räddar hem skyggisar, slitna gammelkatter och högdräktiga katter i en oavbruten ström! Men man måste höja en Tass för katters rättigheter! *blinkar*TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *