Så fungerar toa-träning för katt

Mer än en person undrade vad i all världen det var för mystisk katt-wc-sak som Slumpen tränade på, så det är väl lika bra att jag berättar lite om LitterKwitter:

litter_kwitter
Hela systemet bygger på kattens naturliga vilja att krafsa över sin spillning (Hu så fånigt ord!) och en serie insatser som man sätter över toalettstolen tills kisse lärt sig ”göra sitt” från toakanten rätt ned i skålen. Därefter behöver matte/husse bara spola och den läbbiga sandlådan kan – förhoppningsvis – skrotas!

Så här står det i beskrivningen:
Träningen görs steg för steg med att ändra kattens beteende så den slutligen helt utan hjälpmedel ska kunna använda toaletten.
Inlärningen sker i tre steg, ett rött, ett gult och ett grönt. I varje steg ingår en platta med varierande stort hål i som tillsammans med medföljande kattsitsen placeras på toaletten. Först används den röda plattan som inte har något hål alls. I denna läggs kattsand precis som en vanlig låda. Först lägger man den på golvet för att efter ett tag flytta upp den till toaletten så att katten lär sig att hoppa upp för att göra sina behov. I nästa steg byts till den gula som har ett litet hål i mitten. Katten lär sig nu acceptera att det är lite mindre sand i lådan samt att börja balansera på kanterna. När katten vant sig vid den gula byts till den gröna plattan som innehåller väldigt lite sand samt har ett stort hål i mitten. Katten lär sig nu att bajsa och kissa rakt ner i vattnet på toaletten. Mot slutet av perioden tar du bort sanden och avslutar till sist med att helt ta bort ringen så att katten använder toaletten helt utan hjälpmedel.

kwit

Många katter lär sig detta på mellan 6-8 veckor. Andra fattar det inte alls! Så utgången är helt individuell för katten. Därför kan du hitta en ny LitterKwitter för 698 kr på SweCat eller en begagnad på Blocket för 200 kr…

På Svenska katters forum finns en spännande tråd med olika erfarenheter av Kwittern!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Så fungerar toa-träning för katt”

 1. I släkten är värst så finns det ju en katt som går på toa… det var nog många med mej som trodde att det bara var en knäpp grej dom hittat på till filmen! *S*

 2. Vi skrev långt…men det försvann med våra Internet problem ; ) Vi tycker det verkar svårt! Lillmatte doppade handen i kattlådan igår. Hon fick spritas av matte. Vi skrattade så svansarna darrade. Hann INTE smaka! 2 sekunder tog det.

  Vår matte har köpt en fin fin tavla till oss, med våra namn på. Finns på vår sida. Bra present till hund och katt, köpt på Isa Form!
  http://www.flickr.com/photos/agnessiljekil/4418729047/

  NosPuss Signe och Sven

  1. Usch ja dessa internetproblem…. Suck. Jag läste på Sippos blogg också om katten Gustavs kattnappade bloggsida, man blir lite skraj. Och ibland räcker det med is på nån ledning och så får man strömavbrott usch…
   Hihi vilken busig lillmatte!
   Ska kika på era tavlor!
   NosPuss Wikki

 3. Så bra beskrivet! slumpen är ju nu på steg 2 och jag kan säga att steg 1 gick snabbt. Nu då han fattat att det han får ur sig hamnar i toaletten ( det mesta) så verkar det som om han bara vill upp o kolla sin ring emellanåt. Jag ska köpa ”kattsand”/strö av papper till sista steget så man kan spola ner allt utan risk för stopp i avloppet.
  Gissa om det är spännande varje gång han går in på toa:)
  Kram Jam o Spinn

  1. Mjau, sådan där klumpbildande sand är ju inte någon höjdare att få ned i avloppet! Lycka till!
   NosPuss Wikki

  1. Mjau, många katter tycker att det här är jättebra toa-grej! De lär sig på nolltid och sedan slipper man släpa hem sand! NosPuss Wikki

 4. Jag är ledsen att Litter Kwitter passar INTE till min toalettstolen pga storlek!
  Något tips?
  Tacksamhet för all hjälp / Elisabeth, maila mig!

  1. Hej
   Jag känner bara till ett katt-träna-toa-set till utöver Litter Kwitter (Som du frågade om i en kommentar på Wikkibloggen för lite sedan) och den heter CitiKittyKit – men jag vet ärligt talat inte om det är någon skillnad i form och utförande, har inte provat någondera själv!
   Det finns en hemsida här http://www.citikitty.com/default.asp och det kanske finns info där om den säljs i Sverige!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *