Ja, katter kan få rävskabb!

När vi nu ändå är inne på hälsolinjen, så kan vi ta det här med rävskabb också, eftersom jag fått en fråga om det! Den som har utekatt och bor i ett område där det rör sig mycket skabbsjuka rävar, eller har en hund som fått rävskabb kan råka ut för att även katten blir angripen av skabbkvalster, men det är inte alls vanligt. När det skett, har det oftast handlat om svaga eller sjuka katter med nedsatt immunförsvar. Agrias veterinär skriver t ex: ”Om det finns en hund med rävskabb i samma familj som det finns katter brukar det inte behövas någon behandling av katterna utan enbart den drabbade hunden behandlas.” (Vilket inte alla veterinärer håller med om…)

skabb1

Det otrevliga lilla skabbkvalstret Sarcoptes scabiei som orsakar själva skabben ser ut så här. Inte underligt att det kliar?

Kvalstret lever i hudens översta cellskikt där det gräver gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som blir vuxna på drygt två veckor.

Krypet kan överföras till katt från räv eller hund. Det smittar också varg, lo och mård. Människor som kommer i kontakt med det kan få ett kortvarigt besvär, s.k. skenskabb. Kvalstret kan inte leva utan rätt värddjur. Sjukdomen kom till Sverige i mitten av 70-talet och påverkade rävstammen starkt. Numera verkar rävarna dock ha fått motståndskraft och det är mindre vanligt att se skabbangripna rävar.

rvmed1

Hos en katt kan det dock vara lite svårt att konstatera rävskabb, symptomen kan vara lite diffusa just för att kvalstret egentligen inte är ”kattanpassat”.  Numera har SVA utvecklat en blodprovsundersökning som påvisar antikroppar för rävskabb, så en säker diagnos kan ställas.

Så om du har en katt med lite ospecifik klåda (Som inte är fodrallergi eller ”vanlig klåda”) kan ett blodprov säkerställa om det är rävskabb och det finns i så fall bra botemedel!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Ja, katter kan få rävskabb!”

  1. Ja tyvärr är det ju inte precis lätt heller att bota en skabbsjuk räv – det är som regel just ”Nåda”skott det som kan göras, hur tragiskt det än låter…
   *suckar* Wikki

 1. Apropå rävar hur gick det med räven på Stormattes domäner.
  fann man någonsin den och kunde se vad som hänt den.??????????
  Synd om alla djuren som har det svårt ju.

  Nalle

  1. Stora matte har varit ut på flera sök efter den men bara hittat en pigg räv som sticker iväg som en raket. Förhoppningsvis är det den som läkt och mår bra nu!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *