Varudeklarera katthemmen!

Det är hög tid att kräva full ärlighet från katthem och organisationer som arbetar med hemlösa katter och omplaceringskatter beträffande hur de ställer sig till att lägga ned tid och arbete på att ge skygga katter och ibland sjuka katter en chans till nytt liv!

Varje katthem som har en ”NO KILL”-policy (Förlåt men just nu kommer jag inte på något bra svenskt namn på synsättet) att INGA sådana katter avlivas ska få den här loggan av mig att sätta på sin hemsida:

liv1

Den här logon ska garantera: Detta katthem avlivar ingen katt i onödan! Detta katthem har absolut ingen tidsgräns (Typ 3-månadersregeln hos vissa Djurhemsföreningar) för hur länge en katt får stanna. Katter som är skadade, sjuka, osäkra, skygga eller socialt otränade får alla hjälp till nya liv. Den tid som behövs!

Varför behövs denna garanti? Jo i dag – när du lämnat ifrån dig en katt till ett katthem – är de i sin fulla rätt att utifrån egen bedömning avliva en fullt frisk katt utifrån sitt eget regelverk. Dessa regler är sällan särskilt väl uttalade, men kan många gånger betyda att t ex skygga eller beteendestörda katter klassas som ”hopplösa fall” utan någon direkt rehabilitering och ”bara tas bort”…

Jag tycker alla katter ska ha rätt till ett liv!
Även om de behöver mycket hjälp och lång lång tid…

(Att avsluta kattens liv ska bara vara ett alternativ om den är så oåterkalleligt svårt sjuk eller skadad att det finns ett lidande som måste förkortas…. en befrielse.)

Och jag är stolt att veta att ”mitt” katthem i Örebro kan ta till sig den här logon på en gång!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

17 reaktioner till “Varudeklarera katthemmen!”

 1. Helt sant! Man avlivar för att spara in ett djurs lidande inte för att man är bekväm! Om man är för bekväm för att lägga ner jobb på ett djur ska man inte ta emot dem från början. Ibland önskar jag att jag hade ett eget hem för katter men man kan ju liksom inte blanda ugglor katter och örnar.. det är ingen trevlig kombination.. Men härligt vore det:)
  Måste ju kolla med dej en annan sak.. När lärde du dina katter att gå i sele? Jag vågar inte släppa ut Slumpen för vägen men nog borde han få känna lite uteliv:)
  Kram Jam o Spinn

  1. Du får väl ha en liten kattavdelning i ett eget hus^^?
   Vi startade koppelträningen snart nog när jag tagit hand om mina människor. Först fick de vänja sig vid att jag gick med selen på mig inomhus och lekte, tills de knappt märkte att jag hade den på mej. Sen provade vi lite med koppel och i början fick männískorna bara smidigt följa efter dit jag gick, men sen lärde vi oss mer och mer koppelkommunikation. Först med ett vanligt koppel och sen med ett 5meters rullkoppel. Numera kan husse och matte nästan gå fot!
   TassKram Wikki

 2. Å Wikki – så rätt du har. En katt är också en Guds skapelse och om den har börjat leva har den rätt till ett fullvärdigt liv! Bara om katten är allvarligt sjuk och lider ska den få avlivas. Så bra att du tar upp detta i din blogg. Skyggisar (har egen erfarenhet) måste få tid på sig att lära sig att lita på en tvåbening igen. Ofta vet vi inte vilka hemskheter de varit utsatta för. Man får som kattägd skyggisgammelmatte vara beredd på två steg framåt och ett tillbaka. Katten kan äta ur din hand eller låta dig stryka den över ryggen ena dagen för att nästa dag både morra och fräsa om du kommer för nära. Det måste få vara så – för kattens skull. Om man tar sig an en katt, så måste allt ske på kattens villkor!
  Tack för din jättefina blogg, Wikki

 3. Toppenidé, tycker vi. Första gången vi läste om t.ex. 3-månadersregeln, var vi säkra på att vi missuppfattat något. Vi trodde inte det kunde/fick gå till så. Som tur är, verkar de flesta katthem ha värderingar som överensstämmer med våra egna, men självklart vill man veta säkert. Kurr och burr.

  1. Det finns en jättebra tråd om detta på Hittekatter också och det är bra att diskussionen är stark!
   NosPuss Wikki

 4. Bra initiativ! Katthemmen borde ju också kunna ha offentlig statistik på hur många katter dom fått in respektive omplacerat. Så har ju t ex Hundstallet. Man kan gå in och läsa hur många hundar dom fått in, hur många som hämtats av sina ägare (många är ju i själva verket inte övergivna, utan bara bortsprungna), hur många som har omplacerats och hur många som har avlivats. Man ser att antalet avlivningar är väldigt litet, så att det rimligtvis täcks av dom fall där hundarna verkligen är sjuka och behöver få somna in.
  Den sortens statistik kunde man ju ha även på katthem.

 5. Ja, inte är det väl meningen att livet ska kortas av för en katt, bara för att den inte hittar ett hem inom tre månader. Stackars de som lämnar in en katt på ett sånt ställe för att den ska få ett nytt hem och så dör den bara för att det finns en löjlig tre månader gräns. Nej, såna skulle inte få kalla sig katthem överhuvud taget, skulle inte du som är så duktig kunna lista hem som har den regeln. Sen skulle det vara bra om det fanns en lista över katt/hund pensionat som är bra och som man kan lita på, det är inte aktuellt för våran del men det finns både katter och hundar som behöver någonstans att bo om deras husse och/eller matte inte kan ta med dem dit de ska. Sjukhusvistelse, utlandsresa, det finns säkert ett stort behov av dessa tjänster men vart lämna sin/sina älsklingar om man inte vet.

  Puh, det blev ett långt inlägg men tillbaka till ditt, jag tycker helt klart att de som inte uppfyller krav på bra katthem skulle svartlistas.

  Taxkramisar.

  1. Ja det är en svår fråga men viktig. Mer jobb kring detta kommer! Måste bara tänka lite först!
   NosPuss Wikki

  1. Frågan är bara hur det ska gå till rent praktiskt – men en tydlighet i stadgarna är en början. Man ska kunna vara stolt över detta synsätt också!
   NosPuss Wikki

 6. Bra initiativ! Ge loggan till Stockholms katthem, där var jag jourhem i två och ett halvt år (32 katter!) och de avlivar inga ”hopplösa fall” utan bara katter som är svårt sjuka.

  1. Ja de är ett av mina favoritkatthem! *spinner*
   32 katter det blir guldstjärna från Wikki! Jag gissar att några av dem blev kvar hos dej?!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *