Kattmyter – några nya och några gamla

Vilka NYA myter om katter har du träffat på? Alla de gamla vanliga kattmyterna hittar du prydligt beskrivna här på Kattstatus, men finns det några nya? Några hittar du här bland urbana myter!

HALV-NY MYT: Maine Coon-katten kommer från en amerikansk korsning med bobcat – vilket inte är sant… inte heller att det i Ontario intill ett kärnkraftverk fötts jättekatter som Snowball:
giantcat

NY MYT: Japanska katter sitter annorlunda och har stoooora ögon…japan_cats

NY MYT: Att låta katter leka med laserpekarens röda prick är fruktansvärt farligt! Allt för snabb och häftig lek med laserpekare där katter ”jagar röda pricken” kan leda till att katten knycker så häftigt med huvudet att den bryter nacken eller får ryggradsskador!

__large130

En laserpekare har ett mycket skarpt ljussken och kan skada ögonen om man tittar rakt i i lampan, varför det också står varningstext på dem. Men att en katt i lek skulle skadas just för att den leker med ”röda pricken” är långsökt. I så fall löper katten precis lika hög risk om den leker häftigt med andra leksaker eller kattkompisar. Katter har mycket flexibla muskler, senor och leder och är dessutom byggda för ”explosiv aktivitet” i samband med jakt. Skulle katten få ont i rygg eller nacke så beror det med större rimlighet på att den fått något tyngre föremål fallande över sig, eller har hoppat/fallit från en högre höjd. (På bilden undrar jag och Nova vart pricken gömt sig…)

NY MYT: En familj som adopterat två hittekatter från ett katthem

magnet2

installerade en elektrisk kattlucka, styrd med magnetavkännare i katternas halsband, så att de lyckliga missarna skulle kunna röra sig ut och in medans grannskapets andra katter skulle förbli utomhus. På natten vaknade de av oljud från köket och kunde konstatera att deras katter fastnat med magnethalsbanden på kylskåpsdörren….!! Magnethalsbanden som läser av katten vid elektroniska kattluckor sägs också fånga mycket annat: Småspik, metallskräp och plåtbestick så till den grad att katterna sedan knappt kommer igenom sin kattlucka! Alla använder moderna tekniska hjälpmedel, men ingen tycks lita helt på dem. Många myter bygger på felfunktioner, men i fallet med kattluckors styrning med halsbandsmagneter ska man minnas att det är mycket små magneter – knappast något som håller fast en hel katt eller samlar ihop ett lass skrot!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Kattmyter – några nya och några gamla”

  1. Ha ha ha, det var kul om magneter ; ) Vi har exakt likadana som på bilden men aldrig fastnat i kylskåpet ; ) Små spik kommer med men inget som fastnat i luckan. Vi fastnar i varandra lite ibland men det är ju bara mysigt. Kram Signe och Sven med matte Agnes

    1. Utvecklingen går framåt – nästa steg är antagligen att ens ID-chip under pälsen styr kattluckans dator? Sedan kan matte programmera kattluckan att släppa in och ut katten efter lämpliga tidsintervall. Kattluckan kommer också att kunna läsa av vädret så att kisse inte behöver gå ut i regnet??? Hi hi! Wikki

  2. Wikki, det FINNS redan en sådan kattlucka som styrs av chip nr! Någon ville pracka på en sådan i djuraffären på kattens dag. Men våran funkar bra ännu ; ) Jättekallt här vi vill INTE gå ut för vi har inga skor ; ) Signe och Sven med matte Agnes

  3. Det finns mycket myter om oss hundar oxå, som att vi inte kan tänka och inte förstår vad matte och husse säger, det är en myt eller rent av ren skär lögn.

    Taxkramisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *