GIFTVARNING

VARNING! RÅTTGIFT UTLAGT AV KOMMUNEN I ÖREBRO!

En stilig röd misse dog av råttgift i lördags, ägaren ringde till katthemmet och varnade! Vet inte så värst mycket mer om detta, varken område eller adress – tydligen enligt ospecifik information ska detta vara den tredje katten på kort tid! Så håll ögonen på din katt om den börjar bete sig ”sjukt” som att matvägra, kräkas eller ha diarré efter att ha varit ute!

guardian_grihm

Det går att rädda en katt som fått i sig en enstaka förgiftad mus.Värre är det om katten fått i sig giftet direkt. Djur som man ser äta råttgift skall man framkalla kräkning på så fort som möjligt. Symptomen på förgiftning kommer oftast efter 24 till 36 timmar, och de beror på den bristande koagulationsförmågan i blodet. Näsblod, bleka slemhinnor, svaghet, andningssvårigheter, blodiga kräkningar, blodblandad eller svart avföring, blod i urinen, hälta om katten får blödningar i lederna och blödningar i bröst- och bukhåla.

Misstänkta eller konstaterade fall av råttgiftsförgiftning behandlas med injektioner eller tabletter av K-vitamin till att börja med och därefter tabletter. I riktigt allvarliga fall kan det bli nödvändigt med flera blodtransfusioner. Beroende på typ av råttgift kan behandlingen behöva pågå i flera månader. Med blodprov kan man sedan fastställa när koagulationstiden är normal igen. Inget man vill att katten ska råka ut för alltså!

Till minne av en röd 16-åring i Örebro skriver jag detta, heder till hans matte som hörde av sig! Återkommer om det går att få veta mer!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “GIFTVARNING”

 1. Stackars kisse att sluta sina dagar så..Tur att vi har Skaparkatten. Tasskram

  1. Men å vill ni inte ha mitt lilla prispaket? 🙁
   Okej… jag får väl spara det till någon annan liten tävling då!!
   NosPuss Wikki

 2. Varför lägga ut råttgift det finns humanare sätt att avliva råttor på och så slipper andra djur få i sig giftet.Bättre med fällor, det finns olika varianter men lägga ut gift är helt vansinne, vad tänker folk med, men vad begär jag de har väl inte så mycket förstånd att dras med. Matte säger att okunskapens lampa lyser med ett fast sken över hela Sverige.

  Taxkramisar.

  1. Ja om man nu kan kalla någon avlivning öht human sett ur ett skadedjurs synvinkel. Men att förgifta katter – nej tack! Ryser…
   Er matte har nog mycket rätt!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *