Kometer är stjärnkatter?

Undrar om stjärnorna är SkaparKattens TassAvtryck? När det inte regnar är natthimlen full av dessa underbart skimrande ljuspunkter.

taurid
Nu under slutet av oktober och ända till slutet av november kan du spana in ännu en omgång stjärnfall som kallas Tauriderna. De kommer ur Oxens stjärnbild, som ligger nere till höger – ganska nära Orion som de flesta känner igen –  på den här kartan över norra halvklotets stjärnhimmel:
norrahimlen

Ungefär vart 3,3:e år svischar kometen Encke förbi jorden och släpper ut sin kometsvans med skräp från vanligen en millimeters-upp till gruskorns storlek, någon gång ibland större bitar. När dessa korn kommer in i jordatmosfären förbränns de och vi kan se dem som ”ett stjärnfall”.

star1

Den 11e november förra året lyste en sådan lite större kometflaga upp hela Norrbotten – natt blev som dag och det som blev kvar av meteoriten landade vid sjön Sitasjaure i norra Norrbotten.

I år 2009 räknar man med att det ska gå att se flest ”taurider” runt 3-6/11- om bara himlen är molnfri! Lycka till med spanandet!

De riktiga astronomi-proffsen beskriver Tauriderna så här: Tauriderna (25 september–25 november) är en mindre skur med dubbel radiant i Oxen (Taurus) som ”tar över” från varandra och på så vis håller aktiviteten uppe nära maximum, 5 eller fler meteorer i timmen (ZHR), från slutet av oktober till mitten av november. Medelhastigheten är relativt långsam, 27–29 km/s. Skuren producerar stundtals mycket fina bolider (eldkulor). Maximum inträffar för den södra radianten den 5 november vid RA 3h28m dekl +13° (upp 5 nov kl 16.50, kulm 6 nov kl 00.23 höjd 44°, ned kl 07.55 och för den norra radianten den 12 november vid RA 3h52m dekl +22° (upp 11 nov kl 15.32, kulm 12 nov kl 00.23 höjd 53°, ned kl 09.14). Månen är full den 2 november och stör tyvärr en hel vid månadsskiftet oktober/november. Ursprungskomet är 2P/Encke med omloppsperioden 3,3 år. Nästa perihelpassage är i augusti 2010.”

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Kometer är stjärnkatter?”

  1. Visst är det spännande med alla stjärnor. Nu väntar vi bara på din lilla detaljen: Klart väder så vi ser dem! Tasskram

    1. Ja – och sedan kommer Leoniderna, de brukar vara ett vinterfyrverkeri – eh hm om himlen är klar vill säga! =^:^=
      NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *