Feta katter – hur blir det så här?


Katten Morris är så fet att han knappt orkar sträcka sig efter en godsak. Är de här människorna blinda? Kattstackaren kan knappt andas ordentligt – och så får den mer godbitar? Jag blir ledsen… Välfärdssjukdomen fetma drabbar också djur. Trots att det finns mängder av anpassad nyttig kattmat så envisas folk med att mata katter så att de blir som gravida bulldoggar i formatet. Med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, artros och mycket annat som följd.

Varför är människor så korkade?

Den här katten är också enorm – så stor så att han fastnade i hundluckan på väg in i ett garage där han tänkte stjäla hundmat!Men till skillnad från Morris är han stark, rörlig och energiskt frisk. Nu blev han kastrerad och utadopterad – förhoppningsvis till ett fortsatt bra liv. (Om han fick heta Arnold eller Goliat framgår dock inte…)

Faktum är att för en katt över sju års ålder är risken att dö av överviktsrelaterade problem tre gånger så hög! Inte vill du väl att din älskade katt ska få sitt liv förkortat?

Ibland är vår välvilja om kisse missriktad. Katter som får fri tillgång till mat kan ofta ”nöjesäta” även om de inte behöver. En innekatt som dessutom inte är så aktiv blir då lätt för tjock. Hankatter som kastrerats behöver ca 1/3 mindre med mat än en okastrerad hanne.

Be din veterinär bedöma kattens hull vid nästa besök! Titta under magen: Finns det som en ”rulle” fett som hänger ned som ett förkläde där? Du ska också kunna känna revbenen något på katten när du klappar. Känns de inte alls – då är det krisläge… Om din misse är överviktig finns det dock många bra specialfoder att välja, och sett ur kattlivsperspektiv är det bättre att lägga pengar på ett lite dyrare dietfoder NU än på veterinärräkningar för sjukdomar som kan uppstå senare!

Ge katten mat på regelbundna tider och ta sedan bort matskålarna. En katt behöver inte godis eller fikaraster, och om katten tigger mat dessemellan – ge den lite extra uppmärksamhet eller lek istället. Den vänjer sig snart vid detta. Man kan också prova med en matboll eller foderautomat som portionerar ut lagom mycket mat i taget.

Läs mer på t ex den här sidan från Agria, vars slutkläm är viktig: ”Glöm dock aldrig att bantning tar tid och att tålamod är den viktigaste egenskapen för ett bestående resultat.” Var rädd om din katt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Feta katter – hur blir det så här?”

  1. Strackars katter! Klart att man vill ha något extra gott ibland men vi får göra som matte och husse: unna oss ibland. Tasskram

    1. Det är dock inte lätt att hitta lika mycket bra mat för katter som behöver gå UPP i vikt! *suck*
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *