Kattallergi med oväntade scenarion

Många tror att om man är kattallergiker så tål man inte en enda katt! Men det stämmer inte. Det finns ett otal variantioner och vissa är helt otroliga. Till exempel finns det människor som:

 • Bara tål helvita katter

 • Klarar av långhårskatter men inte korthårskatter

 • Absolut inte kan komma i närheten av en svart katt eller katt med svarta inslag i pälsen

 • Tål katter med pälslag typ rex eller sphynx

 • Bara tål rödvita eller röda katter

 • Slipper allergi om det är sibirisk katt

 • Lockig kattpäls tål somliga

cornishrex

Den vanligaste reaktionen vid kattallergi är kliande, ofta rinnande, näsa och ögon, samt astma. Receptbelagda läkemedel mot allergi kan annars lindra besvären. Bäst är att kontakta läkare för att diskutera vad som är lämpligt och göra ett ordentligt test på vad man reagerar mot.

kattallergen

Ha katten kvar? Det blir i så fall en kritisk fråga för många. Helst ska man försöka undvika det som man vet förvärrar allergin, men det avgörandet måste ändå bli ditt eget. Allergiska besvär kan vara av olika svårighetsgrad, och den som får astmaanfall vid kontakt med katt bör inte ha missen kvar. Också om detta bör man fråga läkare om du vill och kan ha katten kvar, trots allergi. (Bilden visar kattallergen.)

Mer om kattallergi finns hos Spinn! och hos Katter.nu – och här i Kattliv kan du läsa om en allergiker som ändå har katt – så ge inte upp!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Kattallergi med oväntade scenarion”

 1. Du är en ängel! Tack för att du tog upp det här:) Jag hoppas att Emma kommer att tåla små sopkissar:) Det gör inget om hon BARA tål just katter ur soptunnor bara hon fixar det.
  Hon är lite orolig själv men jag tror (hoppas) att det kommer att vara enklare då det bara är EN katt på stor yta..
  Kram Jam o Spinn

  1. Dilemmat är väl att Emma utsätts för väldigt MYCKET allergen från djur – katterna och hundarna. Har hon otur kan hon bli överkänslig mot MER som pollen, damm etc om hon hela tiden överansträngs och har rinit (hösnuva) eller andningsbesvär. Se till att hon håller sitt rum rent och djurfritt, så är det en bra hjälp. Sängkläderna i synnerhet där man tillbringar mycket tid måste vara pälsfria. Hoppas det går bra!
   TassKram Wikki

 2. Min matte är hundallergiker oxå, det går bra med hundar som inte tappar så mycket päls men hon kan trimma oss oxå, utan att det blir allt för eländigt. Katter har hon bara träffat bondvarianter, vet ej vad såna sorter heter men det går inge vidare. Hon är konstaterat allergisk mot, häst, hund, katt och nästan alla pälsdjur. Ja men hon tål vissa raser, så hon kanske tål en del katter oxå, vem vet.

  Sen det där med att undvika det man är allergisk mot, då skulle matte få stänga in sig i en glasbubbla oc inte gå ut alls under vår, sommar och höst. Det funkar inte det heller, hon säger att när hon inte hade hund, så blev hon hyperallergisk mot människro som hade hund hemma. Det är inte säkert att allergin går över bara för att man inte vistas där det man är allergisk mot finns.

  Lite matnyttigt för allergiker blev det idag men det blir så när man har en matte med allergisk astma.

  Taxkramisar.

  1. Ja det är verkligen nyttigt att lära sig mer om allergi. Min matte är allergisk mot pollen av ganska mycket, och det är hennes mardröm om hon skulle bli kattallergisk. Då snörvlar hon hellre, säger hon. Hyposensibilisering fungerar ju för en del, men inte alla.
   Tack för all bra information!
   Voff-mjau och TassKram Wikki

 3. Åh, det känns ju verkligen hoppfullt! Har alltid velat ha en kisse, men har aldrig kunnat då jag har haft svår allergi sedan tidig barndom.. Har inte funkat med rex-katter men man vet ju aldrig. Sphynx-katter måste man ju funka med då de inte har någon päls alls?! För även om man inte är allergisk mot pälsen, så kan det där allergenet inte fästa om det inte finns någon päls, eller?

  1. Mjau jag önskar att jag kunde svara något tvärsäkert på det! Tyvärr är allergi mot katt både indicviduellt och nyckfullt – och ofta handlar det sammantaget om allergi mot mer än en sak!Faktum är att en av de allergikervänligaste katterna som finns är en renrasig långhårig sibirisk katt! Tåls alltså av somliga, och rex av somliga. Den pälslösa sphynxen är inte 100% säker ens den, då allergiämnen också kan finnas i hudfragment från den nakna katten. Det finns bara en sak att göra: Prova sig fram, – väldigt försiktigt!NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *