Vill du läsa verklig skräck: Jordbruksverkets avlivningsregler

wetcat2

”Får man verkligen dränka en katt?”

Frågan kom i ett mail igår – några kattvänner skulle rädda en fin stallkatt och en hennes ungar hos en stallägare som inte var mån om sina djur, varken katter eller hästar. När tjejerna kom till stallet var kattungarna borta, mannen förklarade att han dränkt dem och sedan grävt ned dem i gödselhögen. Förtvivlade tjejer grävde fram de livlösa kattungarna, tvättade av dem och begravde dem sedan på en bättre plats. Kattmamman tog de med sig hem och stallägaren är nu polisanmäld. (De hade fotograferat som bevis och även tagit bilder på magra hästar, vilket var klokt gjort.)

Svaret är enkelt:
NEJ man får INTE dränka något djur över huvud taget!

Reglerna för hur djur får avlivas är noga reglerade i lagen och i Jordbruksverkets föreskrifter. (Och dem rekommenderar jag inte någon känslig person att läsa! Det är riktig skräckläsning…)

fyfy Rekommendationen är att avlivning av husdjur sker hos veterinär, men det är tillåtet att göra det själv. Vid avlivning av katter krävs att man då använder:kill

Du får skjuta husdjur men då krävs alltså att du är väl förtrogen med avlivningsmetoden och innehar vapenlicens. För att licenspliktiga vapen ska få användas till detta måste det vara angivet på vapenlicensen att ändamålet är antingen jakt eller avlivning av djur. Du får alltså inte använda ett vapen som du har licens för om ändamålet enligt licensen är målskjutning.

Varför skriver jag då dessa hemskheter? Jo det är en allmänt utbredd missuppfattning att katter tillhör de djur som kan avlivas lite hur som helst: Dränkas, gasas bakom en bil, ja listan kan bli lång. Men lagen är tydlig: Ovanstående alternativ eller hos veterinären är de enda godtagbara – resten är rent brottsligt och dessutom djurplågeri.

cosmo_sleep1

Slutligen tycker jag att det borde vara en självklarhet att vi missar ska få dö smärtfritt och oblodigt hos veterinären, eller att veterinären kommer och hjälper oss hemmavid till den sista sömnen. Fast ibland händer hemska olyckor och våra människor har inga andra val för att snabbt ända plågor, då får ett skott vara sista utvägen. Men har man en katt så ska man vara beredd att kunna kosta på det första alternativet, och då är också en försäkring till nytta, tänk på det!

Och du: Tveka inte! Gör som de modiga tjejerna ovan, polisanmäl brott mot djurskyddslagen! Slåss för våra katträttigheter till en värdig död!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Vill du läsa verklig skräck: Jordbruksverkets avlivningsregler”

 1. Om man hittar en svårt skadad katt eller hund så kan man ända dess lidande med ett skott men annars ska det väl alltid ske med hjärtat inblandat. Fast jag vet att det finns många som anser att djuret hinner ”förstå” vad som är på gång vid avlivning med spruta och därför föredrar att skjuta dem då de leker eller äter. Kan nog vara ett bra sätt bara det går snabbt! Våra hundar har alla fått somna hos veterinär utom en som sköts på grund av den akuta situationen..Fy vad gräsligt det kändes! Trots att det inte fanns någon återvändo.Dock vet vi att han inte hann reagera och han slapp lida i timmar innan veterinären kommit till undsättning på jourtid..
  Dränka djur!!? Hur i helsike tänker man då? Snacka om utdragen plåga! Bra gjort att anmäla!
  Kram Jam o Spinn

  1. Ja, i vissa situationer har man inget val, då gäller det att bara förkorta plågor, och det gör man nog nästan med vilka medel som helst. Stora matte gråter än i denna dag över en kisse som låg söndersliten på motorvägen, och hon hade inget annat till hands än ett fälgkors…
   Till landet får veterinären komma hem så ingen misse behöver transporteras. Men i alla händelser har vi ”både plan A och plan B klara” dvs vi har sett till att ha kontakter för alla händelser under alla dygnets tider. Det låter ruskigt, men om nåt händer vill man inte stå där hjälplös…
   TassKram Wikki

 2. Jag har också hört folk säga att det är mer humant (om man t ex är jägare och van vid vapen, så att man träffar rätt på en gång) att skjuta sin hund eller katt själv, så den slipper stressas av ett veterinärbesök. Det må vara hur det vill med den saken, folk som tänker så har ju ändå djurets bästa för ögonen, sen kan man diskutera om dom har rätt eller fel i vad som är bäst… Man kan ju även ha en veterinär som ger sprutan hemma t ex… Men tycker det är mycket bra att du uppmärksammar att man inte har rätt att avliva hur som helst bara för att man själv tycker det är ENKLAST!

  1. Ja – fast det är läskigt att läsa ändå om allt konstigt som ÄR tillåtet. Humanitet och så i all ära, men man måste ju lita på att ens favoritveterinär gör rätt…
   TassKram Wikki

 3. Modiga tjejer..Hoppas att omgivningen uppskattar det de har haft mod att göra.
  Man upphör aldrig att förvånas över vilka kallhjärtade idioter det finns. Tasskram

  1. Men lessna… när de hade allt ordnat för att ta in kattmamma och ungar… Hoppas att polisen tar det på allvar!
   TassKram Wikki

 4. Huvudsaken måste vara att minimera djurets lidande så jag anser fortfarande att jag inte gjorde något fel när jag högg huvudet av en döende grävling med en spade. (Grävlingen hade skabb och hade sannolikt redan lidit i veckor och var ej kapabel att gå eller stå utan låg bara på sidan och flämtade).

  1. I det läget tycker jag att du helt klart gjorde rätt — att förkorta lidandet är definitivt av nöden i ett sånt läge och då får man fixa det med vad man har ibland. Stackars grävling den skulle ju antagligen ha plågats mycket längre annars. De är ganska sega nämligen… Och veterinärer behandlar ogärna vilda djur. Men många klarar inte att göra ett djur den där sista tjänsten heller, så det var starkt!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *