Det Jacobsonska organet

…har du aldrig sett – men din katt vet precis hur det fungerar!

jacobs_org1

Ändå har inte katten läst Nordisk Familjebok från 1910…

Då visste man inte så mycket om detta organ – och ärligt talat, helt på det klara hur det fungerar är inte mänskligheten idag heller. Och vi katter är bra på att bevara våra hemligheter…

Ibland rynkar katten på nosen, vädrar och andas in med öppen mun. Denna egendomliga grimas kallas för att ”flema” och visar att katten avnjuter en alldeles speciell doft. Katten ser ut som om den befinner sig i trans och stirrar framför sig. Det som händer är att den med hjälp av tungan dofter till ett speciellt organ, det Jacobsonska organet, som finns innanför det hårda gomtaket. Det är ett cirka en centimeter långt rör öppnar sig mot munhålan alldeles bakom de övre huggtänderna och som för signaler upp till mellanhjärnan som tolkar doften. Det är synnerligen känsligt för luftburna kemiska föreningar och hjälper katten ”läsa” av dofter i dess revir.

misty_exotic

Forskare är idag dock överens om att det Jacobsonska organet har stor betydelse för djurs sexualliv. Hanar som saknar det har inget intresse av det motsatta könet.

Dock tror man inte det har någon betydelse hos människa, men sista ordet i det är nog inte sagt. I den kommersiella världen hägrar naturligtvis drömmen om en parfym som direkt stimulerar den sexuella aptiten… den kommer troligen INTE att dofta hankatt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Det Jacobsonska organet”

    1. Men det finns forskare som påstår att människor har det också… fast frågan är var och till vilken nytta…
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *