Villes bula på magen är ett navelbråck

…berättade vår rara veterinär Maria igår, när Ville var hos henne för den vanliga årliga vaccinationen. Ett litet och ofarligt. Puh!

img18
”Äsch!” säger Ville, ”vad ni tramsar om den där lilla fjåsiga bulan? Det är väl inget! Kolla min fina mage!!!”

Men matte är lite bekymrad, för bråcket fanns inte där för ett halvår sedan. Nu kommer hon att hålla stenkoll på Villes magbula!

Så här står det på nätet om det:

·         Navelbråck är (enkelt beskrivet) bukhinna eller tarmar som trängt ut genom bukväggen. Ibland är det ett litet bråck med framfall av en liten del av ”nätet”, ett fettrikt nät, som täcker undersidan av tarmarna. Den lilla utbuktningen vid naveln känns då som en liten mjuk kudde och man känner ingen s.k. bråckport med fingertoppen. Ifall det är ett litet bråck behövs det i regel alltså inte alls opereras heller.

·         Om man känner en öppen bråckport med fingertoppen , så är det ett äkta bråck med tarm i bråckpåsen, som kanske behöver opereras för att en tarmslinga inte skall bli inklämd. Om bråcket blir ”inklämt”, dvs tarmfunktionen avstängs där, så måste snar behandling insättas.

·         Om påsen känns mjuk och man kan pressa tillbaka innehållet in i buken, då är det ett navelbråck med tarmar inuti. Detta är lätt avhjälpt genom en operation: Man söver katten, öppnar bråcket, sätter tillbaka tarmarna, syr ihop den defekt som finns i muskelväggen och sedan är bråcket borta.

·         Ifall bråcket är litet från början men sen blir påtagligt större bör man operera det, men så länge det inte förändras i storlek eller katten verkar ut besvärad så kan man låta det vara. Bråck kan även minska i storlek/slutas med åldern.

·         Det är bra att göra det till en vana att peta in innehållet i magen när man gosar med katten, särskilt när den är liten. Detta ökar chanserna till att det sluter sig och förebygger sammanväxningar på fel sätt.

·         Det är väldigt svårt att säga varför det dyker upp på en del katter. Förmodligen kan det vara recessivt ärftligt eftersom man idag inte parar katter som har navelbråck. Men chansen finns att det kan ligga långt tillbaka i arvsanlagen och därför kan det dyka upp någon gång då och då på kattungar. Idag torde inte vara speciellt vanligt men det kan förekomma.

                                            Man lär sig nya saker varje dag!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Villes bula på magen är ett navelbråck”

 1. Vad skönt att det inte var så farligt!
  Hoppas att ni får en skön dag i solen.
  Nospussar Dui och Deco

 2. Ett sånt bråck har jag haft hela mitt liv och nu är jag 10 år och har inga problem. Det ända som syns är att det blir en fläck på magen som pälsen inte riktigt växer på och om man rör där så kan man känna något…
  Men jag mår bra och äter som vanligt så matte är inte så orolig.
  Tass/Sixten

  1. Å tack snälla Sixten, vad skönt att veta! Man vill ju att ens medkissar ska må bra och leva långa liv, eller hur? Ville är 9 år och han mår toppen. *spinner* TackTass! Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *