Kattstretching

Semester innebär att koppla av och ha det gott. Katten är det djur som bäst förstår att både varva ned och starta upp på ett bra sätt: Med intensiv kattstretching!

Katten har behållit sin urgamla instinkt att röra på sig ordentligt för att hålla muskler och kroppsdelar i bästa trim. Det är något vi människor till stor del glömt bort och borde lära oss av våra katter.

Har du någon gång grundligt iakttagit hur din katt gör varje gång den vaknar? Förmodligen inte… men så här gör din katt flera gånger om dagen, innan den stiger upp:strcker
Ligger på sidan och sträcker ut sig bakåt och framåt så långt det någonsin går – det kan vara så att det knakar i musklerna! Sedan rullar den över på mage och rättar in tassarna under sig, innan den sätter sig upp och gäspar. T o m själva gäspningen är en stretching i sig! Att titta på en nyvaken katt är som att bevittna ett enklare yogapass!

tass_framt1
Så reser sig katten och sträcker frambenen så långt framåt den kan, så skulderpartiet och huvudet sänks mot golvet, samtidigt som den skjuter upp baken och svansen i luften. lejonstretch1

Katten drar och kloar och tänjer med frambenen långt utsträckta flera gånger. Så för den över kroppsvikten på frambenen genom att höja överkroppen igen, krumma nacken så nosen kommer in mot bröstet, och spänna axlarna, samtidigt som bäcken och bakdel sänks mot golvet och bakbenen tänjs ut bakåt. Så rullar katten upp ryggen igen från svanskotorna och framåt till en äkta ryggskjutning med ryggens mittparti som högsta punkt.

 

catstretch
Varpå katten ruskar sig behagfullt och smidigt vandrar iväg på nya äventyr..

Det här borde vi människor också göra lite oftare: Sträcka och tänja oss mjuka i musklerna. En mycket bra ”kattövning” att ta efter är att stå på alla fyra och rulla upp ryggen med början från svanskotan upp mot halsen. Detta ska ske under utandningen. När du sedan andas in ska du fortsätta att dra in magmusklerna in mot ryggen. Andas sedan ut och övergå i en svankande position. Upprepa övningen ett par gånger om dagen om du sitter stilla mycket. Jama och spinn litet också!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *