Att sova middag

sleepy_cat_w_mice

Det är bevisat att de som sover middag lever längre! Något som vi katter känt till och levt efter i alla tider – att ta en ”catnap” (På svenska säger man ”tupplur” men det borde ju översättas till ”kattlur” för vem har sett en tupp sova särskilt gott?) på 20-30 minuter är bra för hela tillvaron!

Forskare har visat att middags-sovarna minskar risken att dö i hjärtsjukdom med 37% i en blandad undersökningsgrupp. I en grupp med enbart arbetande män var siffran ännu högre, 64% mindre risk för hjärtåkommor!

Middagsluren är alltså hälsobefrämjande, och känner man sig sömnig efter lunch, ja då ska man följa sina instinkter och leta upp en plats att sova en stund på. Det ger en fysisk återhämtning och man blir klarare i tänkandet.

blacksleep

Den som sovit för lite natten innan kan också effektivt ersätta ett eventuellt sömnunderskott (20 minuters lur kan ersätta 1-1,5 timmes förlorad nattsömn). Men – då minskar förstås sömnbehovet i motsvarande utsträckning och nästa nattsömn kan komma att bli lite mer svårstartad. Den som har sömnproblem ska hellre hålla sig vaken och gå till sängs lite tidigare på kvällen, förklarar forskarna.

Men för att må riktigt bra: Sov som en katt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Att sova middag”

  1. sömen blir lite som den blir nu i veckan… jobbar sent varje kväll med cabaryn, är så otroligt trött på dagarna… Men så blir det när man håller på med teater….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *