Lejon katt eller drake?

_jderslejonet_eller_vad_det_nu_r_large

Den här gåtfulla bilden sitter inmurad i väggen på Jäders kyrka utanför Eskilstuna. Vad den föreställer är det ingen som vet säkert. Allmänt kallas figuren för ”Jäderslejonet”. En del tror att det är en drake, en ulv, ett odjur med ormsvans (Typ chimaira) men nog tycker jag att man med lite fantasi kan tycka det liknar en katt?

Det finns inga uppgifter om var den ursprungligen kommer ifrån. Åldern kan vara vikingatid. Den räknas inte som ”runsten” eftersom den inte innehåller runor, utan kallas bildsten.

Nog skulle det vara en skön tanke att någon av de mäktiga vikingar som en gång fanns – Ingvar Vittfarne, Bagler, Alrik, Holmger  – lät avbilda sin förtrogna vikingaskeppskatt?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Lejon katt eller drake?”

  1. Att läsa och länka till varandras bloggar? Eller bara respektera varandras åsikter och idéer… kommentera varann och så, om du står ut med en massa kattiga kommentarer? *ler kattigt*
   NattSpinn Wikki

 1. hmm, jadu, hur man får det till ett lejon eller katt förstår jag inte alls =/ jag tycker det set ut som en häst eller en greyhound-hund.
  /kram Ina

  1. Livlig fantasi kanske? Fast jag håller med, den är mest hästliknande om man kollar på benen. Fast visst hade det varit cool OM det varit en katt!
   NosPuss Wikki

 2. ja det är vad jag hoppas på,att de ska bli bästa vänner..just nu så sover pasa alltid med deniz,eller i deniz säng när vi inte är hemma =)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *