Vinter är bistertid för övergivna utekatten

Snö är fruset vatten, det vet väl minsta kattunge. Så här års kommer det in många katter till katthemmen i så dåligt skick att de inte klarar sig. Och en stor del av problemet är inte bara kölden, utan att allt vatten är fruset – katterna hittar inte ”ofruset” vatten att dricka, och slickar i sig från förorenade vattenpölar som inte frusit p g a att de innehåller kemikalier.

ingang_kattbo1

Sådana här ”kryp-in” kan bli bohål som en frusen katt söker sig till, under en husveranda. Katter klarar sig nämligen inte utan värme, vatten och föda. Öron, tassar och nos fryser sönder, blir stora öppna blödande sår. Vintertid blir det dock svårt för den att fånga möss och nästan omöjligt att ta fåglar, så den som inbillar sig att jägaren katten lätt skaffar sig mat, den personen ljuger hårt för sig själv.

munkngen11

Här är en katt på ett liggunderlag som lagts ut i buskarna där de håller till.

Sedan inträffar också att människor i all välmening ställer ut matrester, hundfoder eller burkkattfoder till vildkatter. Ofta innehåller denna mat inte alls den näring och energi som katten behöver, utan orsakar diarré och ytterligare skada på katten. Burkfoder innehåller för mycket vatten och har nästan laxerande effekt, och torrfoder köpt i vanlig butik innehåller för mycket spannmål som katten inte kan bryta ned. Den har magen full men svälter ändå! Utekatter behöver speciellt anpassat torrfoder med högvärdiga proteiner som den lätt kan tillgodogöra sig typ Royal Canin, Hills och Iams. Det kan rädda deras liv.

sesvildkatt1

Nästa fara är när någon ”räddar” en vildkatt, tar in den och ger den kraftigt foder direkt – det snabba kostbytet skadar också magen, kan bli riktigt illa med blödande diarréer som följd. En skonkost utformad av veterinär är att rekommendera, och man kan börja försiktigt med ett dietfoder och vätskeersättning.

Som Madeleine Bartak skriver på www.hittekatten.se: Katter är inte vegetarianer, de kan inte leva på gräs. Den kan inte heller vintertid livnära sig på is och snö. Ingen skulle väl komma på den idén att överge sin hund och låta den leva på att jaga harar..? En katt är också ett sällskapsdjur som är beroende av människan för att kunna klara sig. Det finns ingen ”art” i vår fauna som heter ”Vildkatt”. De förvildade katter som finns är alla från början tama huskatter eller har blivit födda ute av övergivna huskatter. Att det finns förvildade katter är lika onaturligt som om det skulle finnas förvildade hundar som sprang omkring i våra bostadsområden!

Så här sorgligt fortsätter en av hennes texter:

”Vi fann honom under en gatlykta, ihopkrupen på ett stycke tidningspapper, ihjälfrusen. Förgäves hade han sökt värma sig i den enda ljuskälla han kunde finna – denna bistra vinternatt. Han dog av köld och svält därför att han råkat hamna hos människor som inte längre ville ha honom, som inte ens ville göra honom den sista, självklara tjänsten – en spruta hos veterinären. I stället släppte man bara ut honom. Det var ju så enkelt. En katt klarar sig ju alltid…. Man tänkte inte på att också en katt måste ha mat för att kunna överleva, och vatten att dricka. Och ett varmt ställe att krypa in i när kylan blir för svår. Därför slutade livet i förtid – under en gatlykta en kall vinternatt – för en liten svart katt som också hade rätten att få leva.”

Så stöd ditt lokala katthem, rädda en frysande vintermisse!!!

(Exempel på en alternativ lösning: www.nt.se/nyheter/artikel.aspx)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *