Jag är tatuerad!

idDet trodde ni inte va!????

Men ärligt talat, alla katter borde vara tatuerade. Det är jättebra, man får en fin märkning i ena örat, och så om man skulle komma bort*** så kan den människa som hittar en läsa på tatueringen och hjälpa en liten katt att komma hem igen.


Här är lite råd om märkning:

IDmärkning

Att låta IDmärka din katt är en mycket god idé. Varje katt bör vara ID-märkt, vare sig det är en utekatt eller en innekatt. Innekatter kan smita ut i obevakade ögonblick och då är det lättare för upphittaren av katten att ta reda på var den hör hemma. Alla katter som ska användas i avel eller som ska ställas ut inom SVERAK ska vara märkta.

Det finns två sätt att IDmärka katter, antingen genom tatuering i vänstra örat, eller genom chipmärkning.

id2-269x300Tatueringen görs under sövning, och katten känner ingenting under ingreppet. Märkningen syns tydligt. Kom ihåg att det är i vänster öra! Man läser inifrån örat och utåt. Ett tips på hur du lättare kan se vad som står är att fukta örat försiktigt, då syns ofta färgen bättre. Du kan även försöka lysa genom örat från ”baksidan” med en ficklampa. Nackdelen med tatoo är dels sövningen ifall du har en sövningskänslig katt, men också att färgen kan blekna, suddas ut och oläslig efter några år. Ibland är också kattens öron lite för små för det långa kodnumret som ska tryckas in.

Chipmärkning innebär att man med en spruta injicerar ett chip i kattens nacke mellan skulderbladen. Katten är vaken under ingreppet men det är inte märkvärdigare för den än en vanlig vaccination. Nackdelen är att märkningen inte syns, den kräver en särskild chipavläsare. Men alla polisbilar har sådan chipavläsare, liksomde flesta veterinärer. (Vi har en chipläsare på Örebro katthem också!)

Vilken form man än väljer för kattens ID-märkning så ska man skicka in anmälan med uppgift om märkning till ett ID-märkningsregister.

Det största registret hålls av Svenska Kennelklubben och man betalar en engångssumma på 130 kronor (Prisuppgift för 2012.). För dessa pengar står man kvar i registret för framtiden. En del av summan går till en fond för katternas väl. Registret nås av Tull, Polis och andra myndigheter hela dygnet, om katten skulle komma bort. Svenska Kennelklubbens kattregister DjurID hittar du HÄR (där finns jättebra tips hur man kan söka, även om man inte kan läsa ut hela ID-tatueringen) eller man kan ringa till dem på telefon 08-795 30 50 (Dygnet runt numera!).  Om du söker efter kattägare i registret, observera att namn och adress står bara om vederbörande har godkänt att uppgifterna publiceras på internet. Hittar du inga kontaktuppgifter, ring 08-795 30 50 så hjälper DjurID dig vidare. I detta register finns över 600 000 katter.

Ett mindre register är Sveraks register som omfattar cirka 100 000 katter. Registrering hos Sverak är kostnadsfritt.

Den som hittat en märkt katt kan också få identifieringshjälp av polisen som har tillgång till alla registeruppgifter. Kom ihåg att katter betraktas som hittegods och ska anmälas hos polisen både vid upphittande och förlust – läs mer HÄR.


***Själv är jag så klok att jag aldrig springer bort!            (Uppdaterat 2012-09-19)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Jag är tatuerad!”

  1. Pingback: husa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *