På begäran kommer här våra favoritäppelpajsrecept från Landet i repris!
Först blir det smulpajen, på bilden gjord av gårdens speciella Sparreholmsäpplen. Här är äppelbitarna ringlade med mörk honung och ska förgräddas 10 minuter i 225 grader.
Sedan täcks de av smuldeg enligt Stora mattes o-hemliga recept:
1 dl vanliga havregryn
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
— de torra ingredienserna blandas ihop
100-125 gr extrasaltat smör
— hackas ner i mjölblandningen
— kör i mikron några sekunder så smöret blir mjukt
— rör om hastigt så det blir en smulig deg
— bred ut över de halvgräddade äpplena
Grädda färdigt i 225 grader ytterligare 20 minuter mitt i ugnen tills smuldegen fått fin färg.
Servera med vaniljsås eller mjukrörd vaniljsglass! *spinner*
Och här ytterligare en pajvariant som är minst lika enkel att göra och lika god:
Knäckiga-lock-pajen! Den påbörjas likadant – skiva ned äppelbitarna i en ugnssäker form, ringla över med mörk honung och förgrädda 10 minuter på mittenfalsen i 225 graders ugn.
Blanda under tiden 2½ dl vetemjöl och 2½ dl strösocker i en bunke.
Ta ut formen med de halvgräddade äppelbitarna, och bred mjöl/sockerblandningen över, skaka formen lätt och jämna till med en osthyvel.
Ta fram kylskåpskallt smör och hyvla i skivor som läggs ovanpå mjöl/sockerblandningen** så att det täcker. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare 20-25 minuter tills pajen fått fin färg. (Håll ett öga på när smöret smälter, ibland kan man behöva lägga till nån extra bit där mjölet fortfarande ser torrt ut.)
Det blir en väldigt söt knäckig paj! Låt den svalna en stund till ljummen och servera med vaniljglass till. Supermumsigt, jag lovar!!!
**Mjöl/sockerblandning som blir över kan du spara i en fin burk och använda nästa gång det ska bakas paj!
Tack! Nu ska det göras paj hälsar matte! Själva nöjer vi oss med grädde eller glass..Nosbuffar
Lycka till! NosPuss Wikki