Så nu kommer texten om akuta skäl att åka till veterinären att utökas med:
7B. VÄTSKEBRIST:
Att bli uttorkad är mycket farligt, i synnerhet för små kattungar, långvarigt sjuka eller äldre katter! Vätskebehovet under ett dygn är normalt sett 0,5 dl vatten per kilo men vid vätskeförlust behöver katten dubbelt så mycket vatten.
Tips: Ta tag i skinnet på kattens huvud/nacke och lyft lite. När du släpper ska skinnvecket släta ut sig inom ett par sekunder. Håller sig det uppdragna skinnvecket kvar eller går tillbaka mycket sakta, så kan katten ha vätskebrist. Man kan också känna på tandköttet, som ska vara vått och glatt, inte klibbigt.
Tass på er!
Ett annat symptom som ofta hänger ihop med vätskebrist är förstoppning. Kattens kropp försöker dra åt sig all vätska den kan, och det som finns i avföringen återabsorberas snabbt. Så om missen inte går på lådan på ett tag så är det ibland inte ”bara” paraffinolja eller laktulos som behövs för att lösa problemen i den bakre regionen – utan även uppvätskning hos veterinär.
Helt sant! Mycket vanligt och det är därför det är viktigt att få katten uppvätskad – näringslösningen som en veterinär ger är dessutom laddad med salter och andra ämnen som katten behöver, det är inte bara vatten. TassKram Wikki