Saffransbröd är populärt till Lucia och jul. Nu som kandidat i Lussekatt-tävling, så måste jag publicera stora mattes hemliga bakrecept:
Receptet räcker till 30-40 lussekatter eller 4 flätor.
- 250 g Kesella
- 1 g (2 pkt) saffran
- 1 ½ dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- ½ tsk salt
- ca 17-18 dl vetemjöl
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- russin
- Smula jästen i degbunken.
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen.
- Tillsätt Kesella, finstött saffran, socker, salt och mjöl. Knåda degen så att den blir smidig.
- Låt jäsa under en bakduk i 40 min. Baka ut degen i olika former (lussekatt, gullvagn, julkuse, prästens hår m. fl).
- Lägg på en smord plåt. Låt jäsa ytterligare 40 min.
- Pensla med ett uppvispat ägg. Garnera med russin eller korinter.
- Grädda katterna i 225-250 grader varm ugn i 5-10 min. Flätor gräddas i 200 grader i 20 min.
- Låt kallna på galler under bakduk.