När din katt blir gammal / Del 3

Mycket kan hända när en katt blir gammal: Fysiken sviktar och orken blir inte densamma. Med lite regelbundet stöd och underhåll kan din katt hålla sig stilig och stolt hela livet ut!
Ibland kan katten komma att behöva hjälp med att sköta sin hygien och sin päls. Ofta blir det tovor som kan behöva kammas ut eller trimmas bort. En långhårig katt  i synnerhet kan annars få besvärligt att hålla sig ren. Ta för vana att känna igenom pälsen i ljumskar och under hakan, och håll den lite kort under svansen så slipper katten ha smuts hängande där. Verkar pälsen sträv och glanslös kan en veterinärkoll behövas för att utesluta sjukdom, men ibland kan ett kosttillskott med vitaminer göra susen, likom bad i ett vårdande återfettande schampoo. Överlag finns det gott om ”recovery”-preparat som kan pigga upp en gammal katt. Mitt tips är dock att man inte ska exprerimentera själv med hälsoboostar från var-som-helst utan samråda med kisses veterinär, så att allt blir rätt!

Torka rinniga ögon mycket varsamt med en fuktad bomullstuss och var observant på hur ögonens iris ser ut. Dyker det plötsligt upp mörka eller blodfärgade partier i ögonen kan det indikera inre problem. Var över huvud taget observant på din katt!

Se till att kattens toalettlåda är vid och lätt tillgänglig. Katter som tidigare hoppat ner i lådor med hög kant kan nu behöva lägre kanter. Är lådan täckt med huv kan den behöva tas bort. Visst, det är risk för att mer sand sprids utanför, men vad gör det? De flesta har fullt fungerande sopborstar! Ha överseende om något olyckas utanför!

Och mjau, en katt kan bli senil! Den kan glömma helt var toan eller vattenskålen är. Om du gör vad du kan för att underlätta så kan katten leva med det också: Ställ ut flera kattlådor, flera vattenskålar och matskålar, samt gör dem lätt åtkomliga.

Balansen och stadgan i kroppen kan också svikta – du kan se att katten liksom snurrar runt några varv innan den bestämt sig åt vilket håll den ska. När detta sker bör man ha sinnet öppet för att det kan vara tillfälligt, men det kan också peka på sjukdomstillstånd som behöver kontrolleras.

När alla signaler sammantaget börjar tyda på att din katts liv närmar sig slutet, så måste du visa din kärlek genom att låta det avslutas värdigt innan ålder och skröplighet blir en plåga! Vad som är livskvalitét för en katt kan vara väldigt individuellt, men det är du som känner din katt väl som måste avgöra om den gamla katten verkligen ”mår tillräckligt bra”. Bara att bli gammal är helt naturligt – och i vissa fall kan ett begränsat liv vara fullt acceptabelt. ”Begränsning” kan dock vara en känslomässig fråga, som att ”När Trisse inte orkar ut och jaga möss längre, så är hans liv värdelöst…” – men tar man en titt på Trisse så är han fullt tillfreds att avstå musjakten och slappa hemma istället. Frågan måste inte fastna i den mänskliga bedömningen att Trisses liv förlorat meningen. Sett ur Trisses synvinkel så är det inte ens ett problem! Använd kattvärderingar!

För en del kattägare är frågan om vad som är ”ett fullgott liv” verkligen svår att besvara. Den som matar sin stappliga tandlösa katt med mosad mat kan anse att katten har det fint, medan en annan kan anse att livets värde kräver ett betydligt vitalare tillstånd. Här måste sunt förnuft råda och det väsentliga är att var och en gör sitt val och bedömer livsgnistans styrka med öppet sinne! Men en sak är viktig: Katten får inte lida smärtor och kval i onödan, eller utsättas för utsiktslösa ingrepp. Det viktiga är också att avgöra om det är för kattens eller för sin egen skull man låter den leva.

http://www.fiskeguiden.no/fiskeGuiden/Nyheter/BildeBig/kattgrav.jpg

Vissa katter visar tydligt när det är dags att ta avsked. De drar sig undan, slutar äta och dricka, och ”slocknar” liksom. Blicken blir tom och jamet ljudlöst, ofta är det bara spinnandet som skälver i det sista. Ibland når sjukdom och åldrande ett skede när det inte går att göra mer. Det är då du måste släppa taget och ge katten hjälp att somna in smärtfritt och snabbt. Beslutet att låta katten somna in är något av det svåraste man måste ta. Här tynger vårt ansvar som kattägare. Samråd med veterinären – en del underbara personer i denna yrkeskår kan komma hem och ordna den sista tjänsten i ditt hem.

Det finns en otroligt bra och informativ text på Svenska Katters sida om ”När ditt djur ska somna in” som mycket detaljerat beskriver allt runtom avlivning, varför jag hänvisar till den istället för att gå in på detaljer i hur det går till. Sorgligt nog måste det ibland bara ske! Som bloggkatten Wikki säger: När SkaparKatten kallar, så måste man gå!

Låt då din älskade katt få vandra över Bron till katternas himmel. Låt den följas av din kärlek och alla fina minnen. Det är helt tillåtet att hålla sin katt i famnen och täcka den med tårar. Ni har fått dela ett långt och rikt liv, och efter det måste sorgen få sitt rum. Det är helt tillåtet att sörja sin katt i månader och år.

Tassavtrycken i ens hjärta
kommer aldrig någonsin att suddas ut!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “När din katt blir gammal / Del 3”

 1. Estrid

  Nu har du kämpat färdig
  Nu har din kropp fått ro

  Jag såg dig gå med lätta steg
  Över salighetens bro

  Du är så vacker
  Du är så lätt

  Ingen mer smärta
  Kan nå dig nu

  Dina vingar är så vita
  Pälsen skimrar utav ljus

  Du kämpade så tappert
  Din vilja var så stark

  Men när skaparkatten kallade med mild och vacker röst
  Du svarade och kände hur det skimrande ljuset spreds i ditt bröst

  Vid skaparkattens sida sitter du, min älskade, min vän
  När tiden den är mogen, kommer vi att ses igen.

  Älskad, saknad.

  1. Tassa i SkaparKattens Frid, vackra Estrid! Mattes dikt visar att du var mycket älskad – och i kärlek är det alltid lättare att gå! <3
   Får jag lägga upp din dikt i ett blogginlägg senare under påsken?
   TröstTassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *